Fahlin inför 2017: ”Siktar mot tre formtoppar”

När jag stämde träff med Emilia Fahlin för att summera 2016 i allmänhet och hennes seger i Vårgårda GP i synnerhet för nomineringen till NA:s guldklocka passade jag även på att prata lite framtid med Örebrocyklisten som efter en säsong i italienska Alé-Cipollini 2017 är tillbaka i brittiska stallet Wiggle-High5, som hon körde för 2014–2015. Hon har inte fått någon säsongsplan bekräftad av sportdirektören ännu, men har däremot lämnat in en önskeplan som nu ska synkas med de andra 14 cyklisterna som står under kontrakt.

– Man får alltid tumma lite grann, men planen är att börja med belgiska Omloop Het Niewsblad den 25 februari, om man inte ledsnar helt på träningen och försöker ringa in sig till Qatar (skratt). Sedan är tanken att vara i form i slutet av april då vi har ett par tävlingar på världstouren som är nya för damerna, Amstel gold race i Nederländerna (16 april) och Liège–Bastogne–Liège i Belgien (23 april) har lite mindre kullersten och lite fler backar än de andra och som borde kunna passa mig. Det blir kul med något nytt, och framför allt Amstel tror jag blir spännande. VM har gått nere i det området, och Holland ladies tour brukar ha avslutningsetappen i de backarna, och de brukar passa mig bra om jag är i jättebra form. Sedan skulle jag vilja vara i riktigt bra form till Flandern runt (2 april) också, säger Fahlin till Konditionsbloggen.
Du vann i Vårgårda i år, är målet att komma i en andra formtopp dit?
– Nja, jag kanske inte kommer vara helt i toppform till Vårgårda. Det är alltid en favorittävling, men man måste välja lite och det ska mycket till om man ska vinna två år i rad. Att upprepa en seger är ännu svårare än att ta den första. Man har fler blickar på sig, och allt måste klaffa igen. Men är man i jättebra slag kan allting hända. Etapploppet Tour of Norway, som också är nytt på världstouren, är en kul tävling som ligger veckan efter. Men målet är annars att få sista formtoppen lite senare, till VM i Bergen (17–24 september; dit alla kartor och banprofiler nu är släppta).
– Så första formtoppen blir i slutet av klassikersäsongen, den andra runt SM (19–25 juni) och den tredje till VM. Man kan inte vara jättebra jämt, och därför har vi lagt upp en plan där vi periodiserat säsongen i de tre delarna, med två hårdare träningsperioder däremellan. Den första blir under etapploppssäsongen, efter vårklassikerna, där jag kanske kör något men inte räknar med att vara i jättebra slag då.
Blir det en fortsatt satsning på tempolopp?
– Ja. Jag har redan fått en tempocykel av nya laget (så var det inte direkt i år, när cykeln kom först nio månader in i säsongen) som jag har ståendes hemma (i Girona). Jag ska ställa in den före jul så jag får den som jag vill ha den, och sedan ska jag börja lägga in lite fler specifika pass i träning, för man trampar i en annan position på den cykeln och behöver väcka de musklerna. Det var bra att jag redan i år fick med mig några tävlingar i tempo så jag kunde börja bygga upp tävlingsrutinen och hårdheten som krävs, för det är en konst att kunna ligga precis på gränsen och pressa sig i 40 minuter, det tar ett tag att hitta tillbaka och lära sig det igen (Fahlin var tempospecialist i början av sin karriär och var nia på VM både 2010 och 2011). Jag känner mig sugen på att köra tempot på VM nästa år också.

Publicerat av

Jonas Brännmyr

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *