Tour de Kif går före – inför samma distanser för herrar som damer (och världscupåkare kommer till start!)

Maria Rydqvist sparkade med sin bok tidigare i år liv i en inom längdskidsporten märkligt bortglömd diskussion: Den om varför damer och herrar tävlar på olika distanser. Varför damerna kör tremil när herrarna åker femmil. Varför damernas planerade 15-kilometerslopp i La Clusaz i helgen kortas till åtta kilometer bara för att herrarnas 30-kilometersloppets måste kortas till 16 (går det att köra 16 kilometer borde väl även damerna kunna göra det?!). Samma märkliga (om än inte lika stora) skillnad i distanser mellan könen finns också kvar i bland annat cykel, gång och orientering, medan det vore helt otänkbart, sedan ganska många år, i andra konditionsidrotter som friidrott, triathlon, simning, rodd eller kanot (liksom i skidornas långlopp). Nu går lokala längdskidcupen Tour de Kif före och inför samma distanser för damer och herrar från och med onsdagens säsongspremiär över 7,5 kilometer i klassisk stil och över samtliga vinterns tio deltävlingar (däribland DM över 15 kilometer den 15 januari). Det skriver arrangörerna på hemsidan. Ett litet, men viktigt steg i rätt riktning för sporten.
Totalt har 34 åkare redan anmält sig till årets upplaga av cupen (därmed inte sagt att alla kommer köra premiären på onsdag), bland dem namn som Olivia Hansson (Garphyttans långloppstalang som gör tävlingspremiär för nya klubben Karlslund), mountainbikestjärnan Marcus Jansson, triathlonveteranen Frank Kiereck, Shiva Kumar (den näst snabbaste indiern i Vasaloppet genom tiderna!) och konditionsbloggsbekantingen Anton Hallor. Men enligt uppgifter till Konditionsbloggen är det också klart att Maria Gräfnings, den tidigare världscupåkaren (debut redan 2006 och 28:e och senaste tävlingen 2015, med starten i Tour de ski 2015 och en 18:e-plats i en skiathlontävling i Rybinsk samma år som största meriter) som numera tävlar för Karlslund kommer till start. Och eventuellt även Bob Impola. Så räkna med att det kan gå undan över 7,5 kilometer på konstsnön i Ånnaboda på onsdag kväll, både för damer och herrar.

Publicerat av

2 reaktioner till “Tour de Kif går före – inför samma distanser för herrar som damer (och världscupåkare kommer till start!)”

  1. Kanot o framför allt sprint ligger inte helt bra till, där har ex herrarna 1000m medan damerna tävlar över 500m.

    I maraton, så har damerna 26,5km o herrarna 30km, anpassat för att ha liknande tävlingstid, vilket jag ändå kan tycka är genomtänkt.

    1. Tack, Danny! Det hade jag ingen koll på, trodde i min enfald att det rådde millimeterrättvisa även där.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *