Och vinnaren är … Martin Regborn!

Martin Regborn, 24. Där har ni vinnaren av NA:s och Löpex sports pulsklocka 2016. När omröstningen stängde synkront med det nya årets intåg (inklusive skottsekund och allt) hade orienterare skrapat ihop 663 röster, hela 153 mer än tvåan Emilia Fahlin (den historiska segern i Vårgårda och hjälpryttarrollen i Emma Johanssons OS-silver till trots) och långt över en tredjedel av det sammanlagda antalet röster som kom in i årets omröstning.
Axel Ekström, som varit nominerad alla tre åren priset funnits men inte heller i år nådde ända fram, spurtade bra med Tour de ski-debut och allt, men fick nöja sig med en tredjeplats på 416 röster. Där bakom skramlade Johan Röjler/Peter Knoblach, Lilian Forsgren och Matthias Wengelin tillsammans ihop mindre än en åttondel av rösterna.
Och ingen kan komma och säga att det var oförtjänt. För även om Regborn har haft en solid karriär tidigare, och bland annat kutat två VM, så var det 2016 han slog igenom på den breda världsscenen och visade att han kommer vara en löpare som alla motståndare får se upp med – oavsett disciplin – för lång tid framöver. För bara 24 år gammal tog han inte bara EM-brons i den mest krävande och prestigefyllda disciplinen – långdistans – utan var dessutom EM-fyra och VM-sjua i sprint, och EM-fyra i stafett. Och personligen tror jag att han hade kunnat blanda sig i topp sex även i en långdistans på VM, men där fick han inte chansen av förbundskapten Håkan Carlsson, som bara hade tre platser att fördela.
Men Regborn har ju inte bara hållit på med sin ordinarie sport, utan dessutom ”träningstävlat” furiöst i ett gäng andra discipliner – och därigenom belyst sin enorma potential i allt som kräver starkt hjärta och stora lungor: Han tog SM-silver i inomhusrodd (roddmaskin), blev femma på 3 000 meter i friidrotts-SM på nytt distriktsrekord och noterade tidernas näst snabbaste miltid på landsväg av en länslöpare. Bland mycket annat (som när han som uppladdningen inför världscupfinalen i orientering bara sådär noterade karriärens första femkilometare under 15 minuter i Hostruset, eller när han i går, på årets sista dag, krossade sitt eget banrekord i Sylvesterloppet med 37 sekunder).
Det sistnämnda bådar förstås gott inför framtiden. För jag tror inte att det här var det sista vi såg av Martin Regborn, långt därifrån … Men tills vidare ber konditionsbloggaren att få utbringa ett stort grattis till Pulsklockan 2016 – och önska en god fortsättning!

Regborn var ju även nominerad till NA:s guldklocka (som till slut tilldelades Lisa Dahlkvist), och om det gjorde jag ett tv-inslag som ni kan se här. Om Regborns egna reaktion på att vinna Pulsklockan kan ni läsa här.

Slutställning, NA:s och Löpex sports pulsklocka 2016: 1) Martin Regborn, 663 röster, 2) Emilia Fahlin, 510, 3) Axel Ekström 416, 4) Johan Röjler och Peter Knoblach 123, 5) Lilian Forsgren, 47, 6) Matthias Wengelin 45.

För övrigt följer jag Axel Ekström dag för dag i Tour de ski, och allt det materialet finns samlat på den här sidan!

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *