Därför startar Bob Impola i gult i Kina: ”Är favorit till segern”

Bob Impola var ju, vilket jag skrev om både direkt efter tävlingen och i ett långt reportage inför fortsättningen av säsongen, väldigt nöjd med att ha kört till sig den rosa ledarvästen i långloppsvärldscupen Ski classics U26-tävling. Men faktum är att han inte kommer att få åka i gult när startskottet går 4.00, svensk tid, på onsdagsmorgonen. Bob kommer nämligen i stället att få åka i gult – som ledare i totala världscupen. Nu är han ju egentligen ”bara” sjua i cupen, men när startlistan för kinesiska Vasaloppet släpptes stod det klart att ingen av topp sex bemödat sig med att göra den ansträngande resan – och då blir det förstås sjuan som får dra på sig gult (och tvåan i ungdomstävlingen Stian Hoelgaard får ikläda sig rosa).
Totalt har bara 24 herrar och fem damer som normalt kör i långloppsvärldscupen gjort resan till Changchun för det 50 kilometer långa loppet, vilket gör att Impola, som är en av få åkare som varit där tidigare (och som dessutom kört det hela tre gånger och vann loppet 2015) målas ut som en förhandsfavorit: ”Han är favorit till segern även i årets lopp”, skriver Worldloppet (som bedriver en egen, konkurrerande långloppsvärldscup) på sin hemsida. Om Kopparbergssonen i Team Serneke skulle lyckas vinna tävlingen kommer han också att överta ledningen i den sammanlagda långloppsvärldscupen, och faktum är att en tredjeplats kan räcka för att få köra i gult ”på riktigt” i Kaiser Maximillian lauf nästa helg om han har rätt åkare framför sig.
På tal om Team Serneke, som har örebroaren Johan Kask som sportchef och Bob som en av åkarna, så har de värvat skidskytten Julia Jansson, som ändå var på plats i Kina för att köra hela den kinesiska versionen av Tour de ski, där kinesiska Vasaloppet är en etapp, inför nattens tävling. Därmed kan laget samla poäng även i damtävlingen (bara sex av de ordinarie damåkarna i långloppsvärldscupen är i Kina). Jansson har startat touren med att vara tvåa i de båda inledande sprinttävlingarna.
Det går att läsa mer, och framför allt se massor av bilder, från Impolas Kinaresa på servicemannen Tom Lindströms blogg (det är även han som bjussar på bilden nedan)!

Bob Impola vilar sig i form i rätt färg … Foto: Tom Lindström/TW Media

Om Axel Ekströms framfart i Tour de ski läser ni mer här.

I dag genomfördes en för JVM-uttagningarna viktig skidorienteringstävling över medeldistans i Boden. Filip Jacobsson, från Degerfors men i fotorientering tävlandes för Kumla- och Hallsbergsklubben OK Tisaren, blev precis som i medeldistansen i Sverigepremiären i Harsa i mitten av december slagen av ”omöjlige” Henning Sjökvist, Stora Tuna, med över en minut, men var å andra sidan nästan minuten före alla andra. I morgon avslutas tävlingarna i Norrbotten med en långdistans, innan juniorlandslaget, med Jacobsson, åker vidare för helgens juniorlandskamp i finska Kemi.

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *