Klart: Wengelin kör världens kanske tuffaste etapplopp: ”Rekommenderar att undvika lejon …”

Trots en femteplats på VM, en sjätteplats på EM och SM-guld fick mountainbikecyklisten Matthias Wengelin bara några få röster när NA:s och Löpex sports pulsklocka avgjordes i december. Men om det fanns någon besvikelse över det – det är väl högst tveksamt – så har han nu lagt det bakom sig och gjort klart med nästa stora utmaning: Sydafrikanska etapploppet Cape Epic. Tävlingen rankas som ett av världens tuffaste och mest prestigefyllda etapplopp i mountainbike, och jag skrev en hel del om det förra året, eftersom Lindesbergscyklisten Daniel Tegin körde då. Tegin nådde sitt mål – att ta sig i mål – och men var 18,5 timmar bakom täten. Men Wengelin, som kommer att köra partävlingen (det finns herr-, dam- och mixedklass, men ingen individuell klass) tillsammans med förre svenske Calle Friberg, är förstås på en helt annan nivå och lär kunna utmana långt fram i tävlingen som lockar många av världens allra bästa cyklister (bland dem OS-guldmedaljören Jenny Rissveds, som är klar för mixedklassen).
2017 års upplaga bjuder på 691 kilometer och 15 400 höjdmeter fördelat på åtta dagar, 19–26 mars.
”Vi rekommenderar herrarna att undvika knäproblem, brutna armar, defekta ryggar, punkteringar och lejon – för då tror vi att något riktigt bra kan hända i södraste Afrika” skriver tidningen Bicycling, som avslöjar satsningen, på sitt instagramkonto.

Mathias Wengelin och Calle Friberg signalerar klart för start i Cape Epic, det numera klassiska etapploppet på mountainbike i Sydafrika, där stora delar av världseliten brukar värma upp inför tävlingssäsongen. Mathias och Calle kör normalt inte för samma lag men kommer tillfälligt att para ihop sig under Bioracers flagga. Vi rekommenderar herrarna att undvika knäproblem, brutna armar, defekta ryggar, punkteringar och lejon – för då tror vi att något riktigt bra kan hända i södraste Afrika. Djungeldramat avgörs 19-26 mars och grabbarna kommer att rapportera i realtid från loppet på bicycling.se En annan svensk som är klar för start i samma lopp är vår olympiska mästarinna Jenny Rissveds. Och vi gissar att även Jennie Stenerhag kommer att visa upp sina bästa sidor i landet som nästan är lika mycket är hemma för henne som Sverige.

A photo posted by Bicycling Sverige (@bicyclingswe) on

Lite grann om Axel Ekströms framfart i Tour de ski i dag kan ni läsa här. Mer kommer förhoppningsvis under kvällen.
Och om Bob Impolas tolfteplats i kinesiska Vasaloppet – som kunde ha blivit något så mycket bättre – går att läsa här.
För Filip Danielsson fortsätter tråkigheterna den här vintern, och han tvingas ställa in helgens tävlingar i skandinaviska cupen på grund av halsont, skriver han på sin blogg. Därmed blir Karlslunds Maria Gräfnings och Garphyttans Lucas Lennartsson enda lokala åkarna till start i Lahtis i helgen. Fler lokala kör JVM-tester och Sverigecuptävlingar i Östersund (bland annat Markus Johansson) liksom Axa ski marathon i Orsa (bland annat Bill Impola och Kalle Gräfnings).

Dagens för JVM-uttagningen viktiga skidorienteringstävling i Boden blev inställd på grund av den stränga kylan, så Filip Jacobsson fick ingen ny chans att visa upp sig. Men prognosen för Kemi, där den nordiska juniorlandskampen ska avgöras i helgen, talar om betydligt mildare temperaturer både fredag och lördag.

Inställd blev också kvällens etapp av Tour de Kif eftersom konstsnöspåret, som stängde på nyårasfton (efter att ha varit igång dagligen sedan början av november) på grund av snöbrist, ännu inte hunnit öppna efter senaste dagarnas snö och kallgrader. Men i morgon lär det vara dags för åkning i Ånnaboda igen. Så nästa veckas etapp lär inte vara i fara.

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *