Ekström klättrade två placeringar på vilodagen – 33:a inför avslutningen av Tour de ski

Jag har ju följt Axel Ekström med lupp hittills under Tour de ski (alla artiklar finns samlade här) och i går inledde jag texten med att konstatera att Garphytteåkaren blivit bättre och bättre dag för dag: ”54:a i sammandraget efter andra etappen, 39:e efter tredje och nu 35:a efter fjärde.” Vad som hände i dag? Jo, trots att det var vilodag klättrade Axel två placeringar till.
Både norske Emil Iversen, som klappade rakt in i väggarnas vägg och knappt tog sig runt gårdagens etapp (han hade till exempel 3,5 minuter sämre åktid än Ekström över 15 kilometer i går, men höll sig ändå kvar 28 sekunder före honom i sammandraget) och ryssen Alexej Tjervotkin (som var 26:a i totalen) hoppade nämligen av touren (precis som italienske superveteranen Giorgio Di Centa och tjeckerna Petr Knop och Michal Novak, men de tre var redan bakom Ekström i sammandraget).
Av de 85 herrar som startade prologen på nyårsafton är därmed bara 44 kvar till när touren i morgon inleder avslutningshelgens tre tävlingar i Italien – och Ekström är uppe på 33:e plats, bara 22 poäng från 30:e-platsen som ger poäng när touren avslutas på toppen av Alpe Cermis på söndag. Det ser med andra ord allt mer möjligt ut för Ekström att nå dit.
Mellan sig och toppen av slalombacken har 21-åringen från Klockhammar morgondagens individuella tiokilometerslopp (som är dryg 10,4 kilometer långt) i fristil, vars båda varv börjar med en längre klättring på 38 höjdmeter och som totalt innehåller 338 höjdmeter, lördagens klassisk masstart över 15 kilometer på en 2,5-kilometersbana med tre klättringar om totalt 96 höjdmeter per varv (totalt 576) och så den avslutande klättringen på 407 höjdmeter på lite drygt 2,5 kilometer (efter sex kilometer flackare åkning) på söndag.
Morgondagens tävling startar 10.45, och Ekström går ut med startnummer 21, klockan 10.55.30. Bara att bänka sig i tv-soffan och fortsätta följa hans framfart, alltså!

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *