Knäckte Regborn i friidrotts-SM och Startmilen – nu möts de i Tybblelundshallens rekordtävling

I lördags gick anmälningstiden till Örebro indoor games, KFUM Örebros jättetävling (som slår deltagarrekord då 805 idrottare anmält 2 187 starter, enligt tävlingens hemsida) över två dagar i Tybblelundshallen till helgen ut, och bland namnen som tillkom sent finns flera av de allra bästa långdistanserna i Eskilstunas fina träningsgrupp. Ingen Haben Kidane, tyvärr (den tidigare Hälleforslöparen har dragits med en hel del skadebekymmer senaste tiden, men vad jag förstått av hans instagramkonto är han på bättringsvägen), och heller ingen Abraham Adhanom, men väl det näst snabbaste klubben har att erbjuda: Nasir Dawuod.
Under sin tid som eritreansk landslagslöpare gjorde han två terräng-VM (så bra som tolva i polska Bydgoszcz 2010!) och sedan flykten till Sverige har han lubbat hem sex SM-medaljer senaste tre åren (plus att han vunnit en hel del tävlingar i länet genom åren). Bland annat var han en av de fyra löparna som var före Örebros egen VM-orienterare (och nyblivne Pulsklockevinnare) Martin Regborn i inomhus-SM över 3 000 meter i Malmö förra vintern (Dawuod tvåa på 8.07,71, Regborn femma på distriktsrekordet 8.15,81). Och några månader senare spöade han Regborn igen, i det där smått klassiska loppet där Regborn sprang länets näst snabbaste landsvägsmil genom tiderna och korsade mållinjen på 30.29 (men fick nöja sig med andraplatsen i tävlingen då Dawuod var ytterligare 18 sekunder snabbare).
Den här gången står återigen 3 000 meter på menyn, och eftersom det är den här tiden på året med tunga träningsperioder på schemat för de flesta löpare är det förstås oklart var de båda giganterna står (Regborn verkar hur som helst träna jävligt bra, för så sent som i torsdags gjorde han ett testlopp på roddmaskin över SM-distansen 2 000 meter och var med 6.27,0 bara fyra tiondelar från resultatet som gav honom SM-silver i disciplinen i fjol; i år körs ju SM som en serie över tre deltävlingar vilket tvingat Regborn, som har för ändamålet begränsad tid, att tacka nej till medaljförsvar).
Mot sig har de en viss Per Sjögren, och så Eskilstunas påläggskalvar Twelde Haile och Meri Hagos. Och så får vi se hur KFUM:s franska nyförvärv Tomas Chaillou, som satsar mest på maraton, står sig över 3 000 meter. Han tyckte ju själv att det var lite halvkämpigt med 1 000 meter på Triumfglasspelen, då jag intervjuade honom i webb-tv.
Alla nämnda löpare utom Dawuod dubblerar och springer 1 500 meter på söndag (3 000 meter går på lördag), men IF Starts Heshlu Andemariam vill vara väst av alla och har dessutom adderat 800 meter (som också löps på lördagen) för en giftig trippel. På både 800 och 1 500 kommer det bli intressant att se Jonathan Gustavsson, KFUM Örebro-junioren som inlett säsongen med två riktigt vassa 1 000-meterslopp i Triumfglasspelen och inneserien. På de kortare distanserna finns också intressanta unga killar som William Wickholm, Tobias Tranderyd (bara 800 meter), William Fransson och Melker Forsberg (bara 800 meter) också med.
Damsidan då, undrar ni. Diskriminerar konditionsbloggaren damerna? Näe, det vill jag ju inte göra, men faktum är att medel- och långdistansloppen är fasanfullt tomma på damsidan. IF Starts Maria Eriksson är ensam anmäld på 3 000, på 800 finns inga länslöpare. Josefin Gerdevåg har nyss blivit mamma, Mikaela Kemppi grundtränar och Erika Bergentz står tydligen över, och alla orienterare som sprang Sylvesterloppet verkar ha annat för sig …

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *