Förbundskaptenen: Ekström är en åkare som kan dubblera U23-VM med senior-VM

Så kom alltså det väntade beskedet i dag: Axel Ekström får köra U23-VM i Salt Lake City med start den 30 januari (däremot får Markus Johansson, precis som han själv förutspådde här på bloggen i lördags, inte chansen att visa vad han går för i JVM-sprinten). Banorna uppe i Soldier Hollow (på sådär 1 700 meters höjd över havet, vilket är en viktig faktor), som ligger sådär 85 kilometer sydöst om Salt Lake City, är modifierade varianter av de som användes i OS 2002 (då man bland annat körde femmilen, med individuell start, på en 16,7-kilometersslinga; det var ju för övrigt inget stort svenskt mästerskap, men Per Elofsson fixade i varje fall ett brons i jaktstart). U23:orna har bara tre distanser, men eftersom Sverige får ställa upp med fyra åkare per distans och bara har tagit ut fyra herrar lär alla få åka allt. Ekström kan därmed räkna med sprint, som körs på en 1 687 meter lång bana med 65 höjdmeter fördelat på tre backar och ett lätt uppåtlutande upplopp och torde vara i princip identisk med den där Björn Lind blev fyra i OS-finalen för 15 år sedan, och 30 kilometer skiathlon med totalt 1 202 höjdmeter.
Men huvudmålet för Ekström måste naturligtvis vara 15 kilometer i fristil med intervallstart, Garphytteåkarens specialdistans (det var på 10 kilometer fristil med intervallstart han blev sexa i junior-VM för två år sedan, tog sin sensationella 17:e-plats i Tour de ski och blev tvåa bakom Marcus Hellner i premiären i Bruksvallarna, loppet som grundlade hans världscuputtagning och fortsatta succé i vinter). Tävlingen går över tre varv på en knappt fem kilometer lång slinga (loppet blir snarare 14,7 än 15,0 kilometer) och har två längre backar med totalt 198 höjdmeter per varv. Tävlingen körs 4.00 på morgonen den 2 februari, svensk tid, och vilken chans till topplacering eller rentav medalj Ekström har går förstås inte att säga förrän man sett vilka lag andra nationer tagit ut. Somliga prioriterar U23-VM högt, andra inte alls, och få lär dubblera mästerskapet med ”riktiga” VM i Lahtis, vilket gör att exempelvis Jens Burman inte finns med i svenska laget och att succémannen Johannes Høsflot Klæbo saknas i det norska.
Helt uteslutet verkar det dock inte vara med dubbleringar, och svenske förbundskaptenen Rikard Grip öppnar i en TT-intervju för att Ekström kan vara ett sådant namn.
”’Anna Dyvik är en tjej som absolut kan vara en sådan person’, säger Grip och fyller i nästa andetag på med namn som Ebba Andersson, Maja Dahlqvist, Viktor Thorn och Axel Ekström”, skriver TT i sin text.
Allt om banorna och förutsättningarna finns att läsa här.
De svenska U23-VM-åkarna kommer att missa både de svenska världscuperna i Ulricehamn och Falun samt de fyra SM-distanserna som avgörs under SM-veckan i Söderhamn.

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *