Klart – Emilia Fahlin kör Giro d’Italia: ”Ska bli roligt”

På lördag sparkar Emilia Fahlin igång säsongen med Omloop Het Nieuwsblad, och i förra veckan träffade jag cyklisten från Örebro och satt ned och pratade en hel del om vintern och förväntningarna på den kommande säsongen (de 1,5 senaste åren, sedan hon blev kvitt sina ständiga bihåleinflammationer, har ju varit hennes bästa i karriären som fortsätter peka spikrakt uppåt med segern i Vårgårda GP och jobbet som tog Emma Johansson till OS-silver i Rio som de största utropstecknen hittills). Det hela kommer givetvis utmynna i ett matigt reportage inför säsongspremiären, men redan nu tänkte jag passa på att ”avslöja” att det är klart att Fahlin gör comeback i damcyklingens största, äldsta (!?) och mest prestigefyllda etapplopp: Giro d’Italia, som i år körs över tio etapper med start den 30 juni och målgång den 9 juli och som för andra året i rad är en del av damernas världstour. Fahlin har tidigare kört loppet vid sex tillfällen, men stod över i fjol för att prioritera uppladdningen inför OS.
– Det blir nytt jämfört med förra året, just eftersom det inte är något OS år i år, och det ska bli roligt, säger Fahlin som också har klart med stora delar av vårschemat.
– Efter Het Nieuwsblad blir det Le Samyn på onsdagen, och sedan hem till Spanien för en veckas träning inför Ronde van Drenthe den 11 mars (Fahlins första deltävling i damernas världstour i år). Till Drenthe kanske det är lite tidigt att tro att jag ska kunna vara igång och prestera på topp, men kanske känns det bra tidigare än man tror. Men vanligtvis behöver jag få ett par helger för att hitta den riktiga tävlingsintensiteten, och de här allra första tävlingarna i Belgien ska jag göra så mycket jobb som möjligt för de andra tjejerna i laget, som har de tävlingarna som mål, för att få några tuffa tävlingar i benen och bygga en egen form inför senare delen av våren. Det är inte klart exakt vilka lopp jag kommer få köra då, men största målet är Ronde van Vlaanderen (den 2 april) och kanske Amstel Gold Race (den 16 april).

Startlistan till helgens tävlingar är släppta, och där ställer Wiggle-High5 – det som är ett av världens bästa lag och som Fahlin nu är tillbaka i efter ett år i det mindra stallet Alé-Cipollini, ställer upp med Fahlin, Jolien d’Hoore, Elisa Longo Borghini, Audrey Cordon, Lucy Garner och Claudia Lichtenberg i lördagens tävling med start och mål i Gent, och byter sedan ut Fahlin, Cordon och Lichtenberg mot Mayuko Hagiwara, Julie Leth och Amy Roberts till söndagens tävling Omloop van het Hageland.

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.