(Den något luriga) guiden: Så ser du Shiva Kumar i längdskid-VM

SVT sänder allt från skid-VM. Trodde man. Men just onsdagens kvallopp, över fem kilometer klassisk stil för damer och tio kilometer klassisk stil för herrar, avstår de. Just det där loppet där Karlslunds IF bidrag till årets skid-VM, i Indien födde och uppvuxne örebroaren Shiva Kumar (som ni kan läsa ett långt, men pluslåst, reportage om här), kommer att synas allra mest (han ska även köra torsdagens sprintkval i fristil, som SVT sänder, men där är ju hans insats över på några få minuter). Så, hur gör man då om man vill följa Kumar? Jo, Eurosport sänder, och har man inte tillgång till en tv med den kanalen går det att köpa abonnemang på Eurosport player och titta på smart-tv, dator, läsplatta eller telefon. Och om inte det heller passar så tillhandahåller internationella skidförbundet Fis livetiming.
Startlistan publicerades under eftermiddagen, och Kumar kommer att gå ut som nummer 20 i kvalloppet som startar 14.30 på onsdagen, svensk tid. Själv kommer Kumar därmed att starta 15.40 medan 67:e och siste man går ut 16.03.30. 57 ska slås ut medan topp tio får klartecken att köra inte bara distansloppet nästa onsdag utan därtill både skiathlon och femmil.
Kumar är rankad som 48:a baserat på Fis-poäng, medan de statistiska favoriterna i loppet,turken Omer Aycicek, kroaten Kresimir Crnkovic och litauen Deividas Klisevicius, ligger på en nivå, Fis-poängmässigt, som motsvarar ungefär Axel Ekströms nivå som 17-åring, i början av vintern 2012/13.
Ska Kumar klara sitt stora mål med tävlingen, att bättra på chanserna att kvala till OS nästa år, lär han behöver ta en plats runt de 30.

Den här bloggen har ju satt lite i en ära av att aldrig missa att notera en tävlingsinsats av de stora namnen som Emilia Fahlin och Martin Regborn, men just den senare smög under radarn när han i helgen kutade världsrankningstävlingen (ej att förväxla med världscuptävling, men även världsrankningstävlingar – som Örebro city sprint i somras – räknas mot orienteringens världsrankning) Trophy Murcia Costa Cálida utanför Murcia i sydöstra Spanien, där han slutade på femte plats över 1,5 timmars långdistans, 8,5 minuter bakom landslagskompisen Johan Runesson men bara sekunder från fjärdeplatsen i konkurrens med en ansenlig del av världseliten som just nu befinner sig på läger i Spanien. Som tur var uppmärksammade Regborn det hela själv på sin instagram i dag: ”Jag [gick inte] på fullt på grund av sviter från viruset jag drog på mig på Fuerteventura. Blev ändå en hedersam femteplats på lördagens WRE-långdistans”, skriver han.

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *