Fahlins tempocykel på plats – blir en SM-fajt mot Lisa Nordén: ”Hon kan vara jäkligt bra”

Emilia Fahlins tempoåkande har ju varit något av en följetong här på bloggen. 2010 och 2011 var ju den då 22–23-åriga Örebrocyklisten en av världens bästa tempoåkare (nia på VM båda åren, tog SM-guld 2009, 2010 och 2011) men när sjukdomsproblem började slå till på allvar 2012 var det den disciplinen som fick stryka mest på foten (tempo är ju, för de oinvigda, cyklingens motsvarighet till skidornas intervallstart, där man åker en och en mot klockan). Flera år körde hon inte ett enda riktigt tempolopp, och varken 2012, 2014 och 2015 fick hon köra distansen på cykel-VM. Men när hon nu är frisk sedan 1,5 år tillbaka och av allt att döma bättre än någonsin, är det förstås intressant att se vad hon kan prestera på tempohojen också. Men fjolåret blev ju som sagt en följetong om själva cykeln, den som hennes dåvarande stall Alé-Cipollini hade så fruktansvärt svårt att få fram, och resultaten blev ju därefter: SM-silver fyra sekunder bakom Emma Johansson (som hade Fahlins tider att gå på) och 28:a på EM – men en finfin 16:e-plats på VM. Så hur är egentligen läget inför den här säsongen? Jag passade på att fråga Fahlin det när jag träffade henne i Örebro förra veckan (det långa reportaget inför säsongen kommer pluslåst på na.se i morgon och i fredagens papperstidning).

– Jo, jag har en tempocykel nu. Jag har inte cyklat på den i vinter, men när jag var nere hos Klas (Douglas) vid jul så gjorde vi bikefit och sådana grejer och tittade på vilka bitar som behövde fixas, och nu har han mekat ihop den och häromdagen skickade en bild på att den var på väg till Spanien. Så när jag kommer hem efter Belgien så ska det bara vara att hämta ut den. Den ska vara iordninggjord med mina gamla mått som vi var nöjda med i fjol, och så får vi hoppas att det blir bra även om det alltid är svårt  att få till det sista lilla med en ny rammodell, och få till bågarna exakt som man vill ha dem. Nu ser jag verkligen fram emot att komma ut och testa den, och när det börjar närma sig kommer jag stoppa in något pass i veckan, men det blir faktiskt inga tävlingar i tempo före SM, säger Fahlin till Konditionsbloggen.
Inte ett enda tempolopp förrän i slutet av juni?
– Nej, det blir färre och färre tempolopp, även i etapploppen. Man får försöka stoppa in några kvalitetspass i träningen i stället, och jag och förbundskaptenen har bollat idéer om att stoppa in några enskilda tempolopp, som finns på höstarna, som en del av tävlingsrutinen i uppbyggnaden mot EM och VM. Det är i varje fall tanken.
Hur blir SM?
– Först tänkte man, när Emma (Johansson) la av, att det inte skulle bli så stor konkurrens eftersom vi två var i en klass för sig i fjol. Men nu är det klart att Lisa Nordén (OS-silvertriathleten, ni vet) kommer till start, och hon var tvåa det år hon körde SM (2013, då Fahlin blev femma). Hon skulle kunna vara jäkligt bra i den här typen av tävling, det är lagom långt och hon kan ligga och köra på max. Så det blir nog lite tävling trots att Emma inte är med.

Hur det gick för Shiva Kumar på längd-VM? Jo, det kan ni läsa om här (i en pluslåst artikel, där han berättar om upplevelsen, förstås).

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *