Wengelin genrepar inför Cape-Epic med etapplopp på Cypern: ”Den är så lurig, den där ön …”

Jag har ju tidigare berättat om att örebroaren och fjolårs-VM-femman Matthias Wengelin (som i år bytt Almby mot Örebrocyklisterna) ska köra världens kanske tuffaste och mest prestigefyllda etapplopp i mountainbike, sydafrikanska Cape-Epic, i mars. Häromveckan träffade jag Matthias för att prata om det och annat inför den kommande säsongen, vilket kommer rendera i ett reportage vad det lider. Men redan i dag, torsdag, drar Wengelin igång tävlingssäsongen med etapploppet Cyprus sunshine cup på Cypern (det ska även Wengelins parhäst Axel Lindh, som är kvar i Almbytröjan), och inför det berättat han lite om sina minnen från tidigare tränings- och tävlingsläger på medelhavsön.

– Den är så lurig, den där ön … En gång hade vi faktiskt snö när vi kom ned, och när vi skulle starta första etappen såg man att det var helt vitt på berget vi skulle köra upp på. Jag hade klippt sönder en långärmad tröja för att få den trekvartslång, och sedan stod jag och velade om jag skulle köra kortbent eller inte. Men jag chansade med det. När vi kom upp, efter att ha kört rätt uppför i en timme, så var det fruset i bäckarna. Då skulle vi vända och köra nedåt, och det var fruktansvärt i fartvindarna. Låren var helt illröda. Folk bröt kors och tvärs, de ville inte vara med om det … Men förhoppningsvis klarar vi oss den här gången. De andra åren vi varit där har det varit mellan 15 och 18 grader på dagarna, inte jättevarmt men man slipper i varje fall att dra på sig de segtrampade vinterbrallorna, säger Wengelin.
Hur är själva tävlingen?
– Den har näst högsta kategorin under världscupen, men det är inte som i Sverige där kommissarierna är stenhårda med allting på den typen av tävlingarna. Här ryckte de på axlarna när vi påpekade att det satt människor och stickade och rökte mitt på banan när vi körde igenom en by med små gränder på en av etapperna. Det kan bli vad som helst, man vet aldrig vad som väntar bakom nästa hörn.
Hur länge blir ni kvar på Cypern?
– Vi kör de här fyra dagarna, sedan blir det en veckas träning och så avslutar vi med ett vanligt crosscountrylopp (Amathous) innan vi flyger hem den 7 mars. Sedan åker vi till Sydafrika den 13 mars.

Tävlingen på Cypern inleds med en tempoprolog (som mer liknar en downhilltävling, cyklisterna tappar över 600 höjdmeter på 14 kilometer från starten vid Pano Lefkara till målet vid Skarinou) vid 14-tiden i dag, torsdag, och fortsätter med två ordinarie etapper fredag (52 kilometer med 2 262 höjdmeter fördelat på två rejäla stigningar) och lördag (65 kilometer med en jättestigning på 1160 höjdmeter på 15 kilometer och totalt 2 154 höjdmeter) innan det avslutas med ett varvlopp av OS-format på söndag (219 höjdmeter per sexkilometersvarv). Med i tävlingen finns förutom de båda örebroarna också cyklister som svenska världs- och Europamästaren Alexandra Engen, tjeckiske OS-guldmedaljören Jaroslav Kulhavý. Resultaten ska gå att följa här.

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *