Tove Alexandersson klar för ultralång-SM i Kilsbergen: ”Hardcore orientering från start till mål”

Vi går ju mot en mäktig superhelg av konditionsidrott i länet: Kumla stadslopp, Munkastigen trailrun och Örebro actionrun (NA sänder!) på lördagen följt av Svampenmaran (NA sänder den också!) på söndagen, och därtill avgörs ju Tiomila. Men jag tänkte redan nu passa på att blicka fram emot helgen därefter, när del två av sju i orienterings-SM avgörs i länet: Den ultralånga distansen, med beräknade segrartider på 2.15–2.20, avgörs på förmiddagen den 6 maj uppe i Kilsbergen, med Klunkhyttan som start- och målplats. Och om det saknades riktigt tunga namn i natt-SM (vid sidan om Thierry Gueorgiou, som ju inte konkurrerade om SM-guldet utan bara om elitseriepoäng när han vann natt-SM eftersom fransmannen trots att han är folkbokförd i Sverige [ett av två krav för att springa i SM] inte representerar en svensk klubb [det andra kravet]) så har det redan nu, med drygt sex dygn kvar innan anmälan stänger, ramlat in ett par riktigt tunga namn till ultralång-SM. Ja, framför allt ett som slår alla andra, svensk orienterings egen superstar Tove Alexandersson (ja, hela orienteringsvärldens största stjärna just nu). Trots att hon bara är 24 år har Borlängelöparen redan tagit tio VM-guld (två till fots, åtta i skidorientering), åtta EM-guld (två plus sex), 42 VM- och EM-medaljer (15+27), 15 SM-guld till fots (jag hittar ingen uppgift om skidorienterings-SM-guld), fyra totala världscuptitlar (tre+en), 30 världscupsegrar (15+15) och fyra totalsegrar i O-ringens elitklass. Och då har hon precis alltså bara inlett sin femte säsong som senior.
Alexandersson är en av än så länge bara 21 anmälda damer, men det finns alltså gott om tid innan anmälningstiden löper ut. De KFUM Örebro-fostrade löparna Maria Magnusson (numera Sävedalen) och Ellinor Eriksson (numera Tisaren), som gick en sekundstrid om bronset i natt-SM, tillhör båda skaran som anmält sig tidigt liksom Hagabys Josefine Wallenhammar (syster till Jakob Wallenhammar som lagt banorna tillsammans med Love Sintring).
– Det blir hardcore orientering från start till mål. Vi siktar på att ge löparna en riktig utmaning där det blir orientering från första metern tills det att sista kontrollen har passerats, säger Sintring och Wallenhammar i ett pressmeddelande.
På herrsidan finns OK Ravinens och herrlandslagets Gustav Bergman, som tog både VM- och EM-guld i stafett 2014 och som därtill har totalt sju VM- och EM-medaljer på meritlistan, bland totalt 37 anmälda liksom natt-SM-segraren Jens Rönnols. Av länslöpare är Tisarens Oskar Andrén, Anton Hallor och Jonathan Karlsson samt Milans veteran Per Eklöf, Hagabys Viktor Larsson (femma på natt-SM!) och KFUM Örebros Erik Lindgren anmälda. JVM-jagande Filip Jacobsson i äldsta juniorklassen måste ju också nämnas.
Det är masstart med gaffling (löparna har vid vissa tillfällen olika kontroller, vilket gör att det inte bara går att ”följa John” för löpstarka orienterare) som gäller i ultralånga SM. Och nästa måndag, när anmälningstiden gått ut, tar vi en uppdatering av läget. Men tills vidare fokuserar vi om mot den kommande superhelgen. Häng med!

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *