Dags för Regborn att jaga världscuppallen – här är alla förutsättningar: ”Blir så brutalt att det inte är sant”

Jag skrev ju en del om förutsättningarna för Martin Regborn inför världscupfinalen i Schweiz, som förutom den avslutande mixedsprintstafetten som inte har något med den individuella världscupen att göra, avgörs med en tuff och härligt hårt kuperad långdistans på fredagen och en medeldistans på lördagen, efter senaste världscupomgången i Lettland, men nu när det äntligen är dags för avgörandet tänkte jag friska upp minnet:
Eftersom 200 poäng står på spel kan, rent teoretiskt, fortfarande elva olika löpare ta hem världscupen. Men i praktiken har fyra löpare realistisk chans på totalsegern (och är det ingen där bakom som tar en dubbelseger eller liknande så lär det bara finnas fem som gör upp om pallplatser). Vi snackar:
1) Schweizaren Matthias Kyburz, som är regerande världscupsegrare och som till och med förra säsongen representerade Hallsbergs- och Kumlaklubben OK Tisaren (och som har fyra VM-titlar på meritlistan). Han har 388 poäng, och för att säkra en ny totalseger räcker en seger och en femteplats i de två finaltävlingarna oavsett vad alla andra gör (däremot räcker det inte med två andraplatser om Regborn vinner båda tävlingarna).
2) Örebroaren Martin Regborn, som tävlar för Örebroklubben Hagaby och som kommer med fina formbesked från SM (medeldistanssilver) i ryggen. Han har varit jämnheten själv den här säsongen, är den enda herrlöparen som varit topp tio i alla världsscuplopp han sprungit i år, men har å andra sidan bara tagit en pallplats. Han har 355 poäng, och för att säkra totalsegern, utan att behöva bry sig om vad de andra gör, krävs två segrar i helgen. För att säkra en pallplats krävs, oavsett allt, krävs en andra- och en tredjeplats (vid två tredjeplatser kan han tappa till fjärde plats i sammandraget med riktig oflyt med de andra resultaten), men troligt är att något lägre placeringar räcker (allt är dock beroende av vad de andra löparna gör.
3) Schweizaren Daniel Hubmann, är världscupkungen nummer ett med sex sammanlagda titlar (20008–2011, 2014–2015) och pallplatser i sammandraget elva av de tolv senaste säsongerna (plus sex VM-guld). Han har 338 poäng, och är alltså 50 bakom Kyburz och 17 bakom Regborn. Är Hubmann etta eller två på fredagen är han förbi Regborn om han har honom bakom sig, en dubbelseger i helgen räcker till totalsegern i världscupen om Kyburz är tvåa och trea (men inte om Kyburz är tvåa i båda tävlingarna).
3) Olav Lundanes, Norge, har varit trea i sammanlagda världscupen de två senaste säsongerna (men gjort ännu starkare resultat på VM, där han tagit sju guld varav fyra de två senaste åren) och är den ende som vunnit två deltävlingar den här säsongen. Han har precis som Hubmann 338 poäng, och alltså exakt samma förutsättningar inför finalen.
5) Vojtech Kral, Tjeckien, vann senaste världscuptävlingen, sprinten i Cesis, men utmanar främst om pallplatserna och inte om segern i totala världscupen om inte Kyburz klappar igenom i finalen. Han har 295 poäng, och är alltså 43 bakom de dubbla treorna Hubmann och Lundanes. Behöver sannolikt två pallplatser för att ta sig upp på topp tre i sammandraget.
Poängen som ges i världscupdeltävlingarna är 100 för seger, och därefter en sluttande skala med 80–60–50–45–40–37–35–33 poäng ned till niondeplatsen, och därefter skiljer en poäng per placering, från 31 ned till 1, för placering 10–40.
Regborn går ut som 80:e man i långdistansen, startar 14.54. Hubmann, Kyburz och Lundanes rundar av fältet och startar 15.06, 15.08 respektive 15.10.
– Det blir så brutalt att det inte är sant. Vi ska upp 760 höjdmeter på 11 kilometer. Jag springer i slalombacken hemma, och den är ganska brant och när jag springer 11 kilometer där så blir det motsvarande hur det kommer att vara i Schweiz, sa Regborn för ett par veckor sedan om just den här långdistanstävlingen, i en intervju med Svenska orienteringsförbundet (läs också mitt förhandssnack inför förra helgens medeldistans-SM, där Regborn alltså blev tvåa, där det även talas en del om världscupfinalen).
Även Josefin Tjernlund, Tisarens SM-bronsmedaljör i långdistans, är ju på plats i Schweiz. Hon har sprungit fem världscupdeltävlingar i år, har placeringsraden 25–41–27–39–9 (sprinten i Cesis), och ligger på 39:e plats i sammandraget, med stor möjlighet att klättra rejält om hon gör bra resultat. Tjernlund går ut med startnummer 41, 13.51 i morgon.

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *