Dags att börja planera 2018 – tävlingskalendrarna klara i löpning och orientering

Ägnade en del av gårdagen åt att planera Mittmedias orienteringssatsning inför 2018. Årets satsning blev som den blev, men nästa år ska vi försöka ta ett större grepp nästa säsong. Och vilken säsong det ser ut att bli. Kolla bara:
7 april: SM, ultralång distans (även första deltävlingen i elitserien). Vireda, nordöst om Jönköping.
13–15 april: Tre deltävlingar i elitserien. Kågeröd.
20 april: SM, natt (även femte deltävlingen i elitserien). Riddersberg, sydöst om Jönköping.
22 april: Final i elitserien, jaktstart. Linköping.
28–29 april: Tiomila i Nynäshamn.
6–12 maj: EM (som också gäller som tre deltävlingar i världscupen). Ticino, Schweiz.
2 juni: SM, sprint. Jönköping.
3 juni: SM, sprintstafett. Jönköping.
16–17 juni: Jukola. Lahti, Finland.
21–27 juli: O-ringen. Höga Kusten.
4–11 augusti: VM (som också gäller som tre deltävlingar i världscupen). Riga/Sigulda, Lettland.
31 augusti–2 september: Världscup (två deltävlingar plus stafett). Östfold, Norge.
9 september: SM, långdistans. Rävaskans, söder om Jönköping.
15 september: SM, medeldistans. Vaggeryd.
16 september: SM, stafett. Vaggeryd.
4–7 oktober: Världscupfinal (två deltävlingar plus stafett). Prag, Tjeckien.
13 oktober: 25-manna. Stockholm.
Men det där kollandet ledde mig också till att titta lite djupare i den lokala tävlingskalender för vintern och nästa säsong: Den 26 november drar Löpex vinterserie, också känd som Nattcupen, igång med den första av åtta deltävlingar (den andra avgörs den 6 december, övriga sex är efter årsskiftet med finalen den 18 mars). En knapp månad senare, den 10 april, avgörs den första av Milans tolv poängtävlingar (finalen den 14 augusti). Distriktsmästerskapet avgörs med sprint och sprintstafett i Nora den 10 juni, medel- och långdistans strax utanför Örebro 25–26 augusti och natt-DM i Kungsör den 24 augusti, i ett samarrangemang med Södermanland och Västmanland. Korpen, världens äldsta årligen återkommande orienteringsarrangemang, avgörs inte förrän den 16 september (2018 i Karlslundsskogen, som det verkar), och de nationella tävlingarna Tisarträffen, Närkekvartetten och Klackenloppet avgörs tre helger i rad i maj (Letälvsträffen/Boforsloppet avgörs sista helgen i april). Men allra roligast är förstås att Örebro city spring, som brukar locka stora delar av Sverigeeliten, återkommer efter uppehållet som föranleddes av årets SM-arrangemang med både individuell sprint (med världsrankningsstatus) och sprintstafett söndagen den 24 juni.

Ni missade väl förresten inte min stora, pluslåsta intervju med Emilia Fahlin, om valet att stanna i Wiggle-High5 och mycket annat, som gick ut på na.se i går?

För övrigt har nu också Wedevågsloppet (liksom tidigare den första måndagen i maj), Lindesjönloppet (på nationaldagen) och Stripastafetten (andra lördagen i augusti, samma dag som Svartåloppt) ansökt om sanktion från Svenska friidrottsförbundet och därmed kommit med i tävlingskalendern för nästa år (sista datum för sanktion till ordinarie avgift var 30 september, men till förhöjd avgift kan det fortsätta att göras). Det betyder att de enda löptävlingarna i länet som hade sanktion i år, men som ännu inte ansökt om sanktion för 2018, är Dalenrundan och de tre stora trailloppen Munkastigen trailrun, Kilsbergen trailrun och Bergslagsleden ultra. Inget av loppen har, mig veterligen, heller bekräftat på sina hem- eller facebooksidor att de verkligen kommer bli av 2018, så vi får väl vänta och se.

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *