Axel Ekströms smygpremiär (gånger två) – NA sänder direkt

Jag hoppas att ni inte missade mitt stora (pluslåsta) reportage om Axel Ekström, som publicerades både på na.se och i papperstidningen i söndags/måndags. Redan på måndagen gjorde ju längdskidåkaren från Klockhammar, som ju i år tillhör A-landslaget och därmed har en stor möjlighet att få åka OS i februari, smygpremiär i en sprinttävling som anordnades under landslagslägret i Idre. Som jag förstått det av rapporteringen hade banbyggarna försökt åstadkomma en sprintbana så lik den i Pyeongchang som möjligt (avseende längd, backarnas längd och lutning och var på banan backarna var placerade), och för att göra tävlingen så realistisk som möjligt genomfördes både kval och heat enligt sedvanligt tidsschema. Däremot har jag tyvärr inte sett någon resultatlista från träningstävlingen, det enda som verkar ha läckt ut är att Teodor Peterson vann herrarnas final före Oskar Svensson och Gustav Eriksson medan Hanna Falk vann damernas före Maja Dahlqvist och Linn Sömskar. Därför har jag ingen aning om hur det gick för Ekström (som på måndagen gjorde sin blott fjärde dag på snö sedan juni).
Men i helgen kommer hela Sverige att kunna bänka sig och se Ekström och resten av Sverigeeliten i nästa smygpremiär – supersprinten i Östersund. Vi snackar 100 meter på längdskidor – prolog på lördagen och finalheat (à la vanlig sprint, men som förr i tiden med fyra i varje heat i stället för sex) på söndagen. Länkar till tävlingarna finns samlade här. Ekström ställs mot namn som norske världsrekordhållaren (på 100 meter, alltså) Ludvig Jensen, Marcus Hellner, Calle Halfvarsson, Teodor Peterson och Jens Burman, bland många andra (och på damsidan finns namn som världsrekordhållaren Marthe Nordlune, Stina Nilsson, Hanna Falk, Ida Ingemarsdotter, Emma Wikén, Jennie Öberg och Jonna Sundling).
Den ”riktiga” premiären för längdskidlandslaget körs i Gällivare om tre veckor, och helgen därpå drar världscupen igång.

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *