Dags för långloppsvärldscupen med Bob Impola – så funkar reglerna i nya prologtävlingen

10.00 på söndag morgon är det äntligen dags – långloppsvärldscupen Ski classics drar igång. Nytt för i år är bland annat att antalet lopp minskats något (bland annat har Kinesiska Vasaloppet, som alltför få valde att flyga till, strukits) och att de svenska sändningsrättigheterna flyttats från Kanal 5 till SVT, men också reglerna för premiärtävlingen som precis som vanligt väsentligt skiljer sig från de övriga tävlingarna i touren. Dels är det inte alls ett långlopp (bara elva kilometer) och dels är det precis som tidigare år i form av ett lagtempo (i varje fall för herrarna). De nya reglerna gör att herråkarna startar lag för lag med intervallstart (man måste ha minst tre åkare, men man får ha med hela sitt lag, tiden i mål tas oavsett på tredje gubbe, och det hela efterliknar därmed ett lagtempo på cykel där man kan ”offra” någon genom att dra upp fart tidigt), och att damerna (minst en per lag, men man får ha med hela sitt lag om man har fler) en liten stund senare startar i form av en jaktstart på herrarnas tider (där tas tiden på första dam i mål i laget, om man har fler). Det delas ut poäng till teamcupen, men dessutom får alla som deltar (och klarar maxtiden, segertiden plus 20 procent), precis som i fjol, 50 poäng rakt in på kontot i världscupställningen, oavsett lagets placering. Det är en morot som gör att många av de bästa, de som kommer tampas om totalsegern i vår, kommer vara på plats.
Från länet är det precis som i fjol bara Kopparbergsbördige Bob Impola (som ju flyttat till Fjugesta och bytt klubb till Karlslund) som kommer att köra hela cupen. Han är kvar i delvis Örebrobaserade Team Serneke. Bob är på plats i schweiziska Pontresina där prologen körs, men jag har inte koll på exakt vilka andra från teamet som kommer att köra, den officiella startlistan är ännu inte publicerad.
Intressant dock att teamet valt stor transparens och öppenhet vad gäller skidval och vallor inför säsongen. På instagram berättar de att de kommer att de under säsongen kommer publicera ”öppet hur vår preparering och vallning av skidor under Ski Classics har sett ut”. Det blir naturligtvis intressanta uppgifter för alla skidnördar!
Ski classics startar på allvar med första långloppet redan nästa helg, även om italienska La Sgambeda precis som vanligt är kortast på touren med sina 35 kilometer. Sedan väntar ett uppehåll innan touren växlar upp på allvar med fyra lopp på lika många helger med start i Kaiser Maximilian lauf den 13 januari.

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *