Danielsson uttagen till landslagsuppdrag igen – Ekström får åka i klubbdräkt (och nu har schemat till Tour de Kif kommit!)

Precis som jag skrev om i söndags kommer både Axel Ekström och Filip Danielsson, de två gamla klubbkompisarna i Garphyttan som för bara några år sedan vann junior-SM-stafetter tillsammans och nu båda hunnit göra världscupdebut, köra säsongspremiären i skandinaviska cupen i Vuokatti (som ligger något längre norrut än Umeå, och något närmare Ryssland än Östersjön, om man tittar på en karta över Finland) i helgen. Nu står det dessutom klart att Danielsson kommer få göra det i den vita svenska dressen istället för i den cyanfärgade Boredräkten eftersom han som en av fem svenska herråkare tagits ut i landslagskvoten. Övriga är Borås Karl-Johan Westberg (som liksom Ekström tillhör A-landslaget och som körde världscupen i Davos i helgen), Åsarnas Simon Lagesson (som tillhör B-landslaget, gjorde världscupdebut i den nationella kvoten i Falun i våras och vann distanstävlingen i Sverigecupen i Idre), Piteås Björn Sandström (som tillhör utvecklingslandslaget, åkte Holmenkollens femmil i våras och var tvåa bakom Laagesson i Idre) och Piteås Johan Häggström (som liksom Danielsson står utanför de svenska landslagen men som gjorde världscupdebut i nationell kvot i Ulricehamn i januari och som visat grym sprintform i höst med seger i Sverigecupen i Idre och en tiondeplats som fjärde bästa svensk i Sverigepremiären i Gällivare).
Efter stora framgångar som junior blir det här andra tillfället Danielsson i svenska seniorlandslaget, efter världscupdebuten i Lillehammer för drygt en vecka sedan. Då fick han nöja sig med ett lopp, nu blir det tre på lika många dagar: 15-kilometerslopp med intervallstart i fri- respektive klassisk stil på fredagen och söndagen, och sprint i fri stil på lördagen. I potten finns förstås en liten, liten möjlighet att åka till sig en Tour de ski-plats.
Axel Ekström kommer alltså också åka till Finland, men han kommer få köra tävlingarna i Garphyttans blåröda dress, som en av drygt 20 svenskar som väljer att (åtminstone delvis, eller med hjälp av klubbkassa) själv bekosta en start för att mäta krafterna med de bästa svenska, norska och finska åkarna utanför världscuplagen till Toblach. Ekström har ju haft en resultatmässigt vråltung start på säsongen, mycket på grund av sjukdomar, söker form. Vi får väl se om det vänder redan i helgen, annars väntar ju större delen av säsongen efter nyår.

Häromdagen släpptes också schemat för vinterns Tour de Kif, den lokala längdskidcupen som arrangeras av Karlslund (men är öppen för alla) och som till skillnad från Tour de ski inte avgörs under en koncentrerad period utan är utspridd över större delen av säsongen. Premiären sker nästa onsdag, den 20 december, med ett 7,5-kilometerslopp med individuell start. Därefter följer ytterligare sex tävlingar mellan den 3 januari och 24 februari (tre tiokilometerslopp med individuell start, en masstart över tio kilometer, en masstart över 20 kilometer och en avslutande skiathlon över sex+sex kilometer), och därtill en jaktstart på totalresultatet (som i år dock inte räknas som final utan ligger utanför själva touren).

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *