Lospåret firar 50 år – vem tar upp Viljo Sallas mantel på lördag? (Nils-Olov Åsman med både 1968 och 2018!)

Den 11 februari 1968 hade skidtävlingen Lospåret premiär. 37 kilometers skidåkning med start i Säfsjön, mål i Hällefors och en hel del dramatik redan i första upplagan: ”Först som femma uppenbarad Kjell Mattson, Boxholm, i mål, han som lett loppet de första två milen. Han var totalt slutkörd och fick hjälpas från mål”, berättade Ville Zetterlind i en text i NA dagen därpå. Vinsten gick istället till hemmaåkaren Viljo Sallas (”35-årig skogsarbetare, importerad från Finland som så många andra av distriktets skidess”) drygt en minut före Klotens Gösta Lindberg och ytterligare en minut före Lindbergs klubbkompis Bertil Smeds. Damerna fick bara åka en kortare bana, segertiden för Irene Lappalainen, Storfors, var 55.28 mot Sallas 2.07.11.
På lördag firar tävlingen 50 år (hade tävlingen körts varje år hade det varit 51:a gången på lördag, men somliga år har den av olika anledningar inte blivit av), och faktum är att åtminstone en av åkarna från premiärloppet är med i år också: Karlslunds Nils-Olov Åsman, 72. Nu för tiden avgörs ju tävlingen, som är 40 kilometer lång, på en rundslinga vid Hurtigtorpet.
Regerande mästare är Granbergsdals Magnus Hedlund, med fina Vasaloppsmeriter, som fick exakt samma tid som Filipstads Andreas Blom men dömdes före, och Malungs Carina Lagerlöf. Ingen av dem är föranmälda till årets tävling, men det behöver ju inte betyda att de inte dyker upp och kör. Det är däremot totalt 97 löpare (i 40-kilometersklassen, plus några på halva distansen), och mest kända namnet är Karlslunds Olivia Hansson.

Faksimil Nerikes Allehanda 12 februari 1968.

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *