Skrev historia i skridsko-VM i söndags – på lördag tävlar van der Poel i Örebro igen

Ingen med minsta intresse av konditionsidrott kan väl ha undgått Nils van der Poels magiska prestation under allround-VM, utomhus på en fullsatt och kokande olympiastadion i Amsterdam, i söndags. Trollhättekillen vann 10 000-metersloppet i allround-VM före åkare som legendaren och förre världsrekordhållaren på distansen Sven Kramer (nuvarande rekordhållaren Ted-Jan Bloemen kvalade inte ens in, som topp åtta efter 500-, 1 500- och 5 000-metersloppen, och fick därför inte köra 10 000). En prestation som, när man adderar den sammanlagda sjätteplatsen i mästerskapet (0,8 poäng, motsvarande 0,8 sekund på 500 meter eller 16 sekunder på 10 000 meter, från medalj), Svenska skridskoförbundet beskrev som ”den klart bästa individuella seniorprestationen inom svensk skridsko sedan Tomas Gustafsons tid” (och därmed alltså bättre än allt till exempel Johan Röjler presterade, frånsett lagtempona, under sina seniorår som bland annat innehöll tre OS …).
Till saken hör ju att van der Poel inte alls trodde han hade några stora förhoppningar inför mästerskapet. Det var därför han bara tre veckor tidigare ställde upp i 20-milaloppet Ice race vintage i Örebro, där han dagen före berättade för mig: ”Det förstår ju alla att det inte är optimalt att köra ett långlopp som Ice race vintage så tätt inpå ett mästerskap, man borde ju ligga och köra intervaller och korta drag egentligen. Men jag gör det ändå, för jag tycker det verkar så roligt. Och jag vet att jag ändå inte har någon chans att vinna ett allround-VM.”
Vann allround-VM gjorde han ju inte heller, men prestationen var ändå enormt stark. Och faktum är att van der Poel inte är klar med Örebro. Redan på lördag, mindre än en vecka efter det mäktiga loppet i Amsterdam, kommer han faktiskt och kör 10 000 meter inne i Behrn arenas bandyhall. Det handlar om Örebroklubben SK Winners numera traditionsenliga avslutningstävling, där det tävlas i en sammanlagd poäng över 300 och 10 000 meter. van der Poel körde tävlingen för två år sedan, och slog då det nu gällande banrekordet på 10 000 meter (14.18,05). Frågan är om det, och tidernas bästa resultat på svensk bana, hans 14.03,33 från SM i januari, är i fara på lördag.
Totalt är hela 40 åkare anmälda till tävlingen på lördag (där hälften väljer att åka 3 000 istället för 10 000 meter), och bland dem märks två trefaldiga olympier i Johan Röjler och Per Bengtsson samt Wilhelm Ekensskär (som 20 år gammal är en av Sveriges mer lovande åkare) och dubbla Ice race vintage-segraren Fredrik Nylén (som har med sig sonen Ludvig) och långloppsspecialisten Bella Lagrange. Tävlingarna pågår 12–18 på lördag.

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *