Mina tio bästa lopp i år – du följer väl nedräkningen?

Vid sidan om den här bloggen, där jag främst rapporterar om länets elitidrottare och elitmotionärer (och deras förehavanden lokalt och ute i den stora världen) och resultat från allsköns lokala tävlingar så driver jag också ett instagramkonto där jag berättar om min egen träning (och, framför allt, tävling). Så här vid årets slut räknar jag för andra året i rad (det är andra året jag har kontot) ned en topp tio-lista över årets bästa lopp (vilket sker ett lopp per dag under årets tio sista dagar). Har du missat det så kommer de sex första loppen här, från tiondeplatsen upp till femteplatsen. Årets fyra bästa lopp återstår fortfarande att presentera!

View this post on Instagram

Årets lopp, plats tio: Mörksuggejakten trail 2018 blev ett år då jag sprang en hel del lopp (28, om jag räknat rätt), och även om alla utom tre var mer träning än tävling så har man ju alltid någon sorts målbild när man nålar fast nummerlappen. Men i Rättviksskogarna lördagen den 7 juli visste jag bara att jag ville ta ut mig. Jag körde juniortaktik, försökte hänga med tätklungan, i början(jag kände inte igen några namn, så jag tänkte att de nog inte var så starka 😂). Dog förstås efter någon kilometer, men jobbade mig sedan in i loppet och var riktigt stark sista milen (av totalt cirka 21,5 kilometer) på de härligt kuperade tallmostigarna. Jag plockade placeringar, och kände mig pigg – och avslutade med att lägga bort flera minuter på en missad sväng. SMACK – så var den dagen förstörd. Linkade i mål som åtta efter att ha haft vittring på femteplatsen. Dagen därpå sprang jag korta klassen (15 kilometer) i Mora trail. En härlig bana trots stela ben, ett lopp som hamnade precis utanför den här topp tio-listan. #mörksuggejaktentrailrun #brännmyrstopptio

A post shared by Jonas Brännmyr (@jonasbrannmyr) on

View this post on Instagram

Årets lopp, plats nio: Bergslagsleden ultra Jag fortsätter på gårdagens tema med lopp som gick åt helvete. @bergslagsledenultra är ju inte mitt favoritlopp bara för att det går i terrängen där jag växte upp och började älska löpningen, utan också för att det är min egen klubb, Nature Running, som arrangerar det. Trots det har det gått rätt uselt vartenda år. Premiäråret var jag i kanonslag och var före VM-löparen Frida Södermark i mål trots att jag la bort 15 minuter på en praktfull felspringning. 2015 och 2016 hade jag järnbrist (vilket jag inte visste om) och därför kraftigt vikande resultat i såväl det här loppet som alla andra, och 2017 missade jag det på grund av förkylning. Så i år gick jag all-in, det här var årets mållopp med stort M. Hur det slutade? Med min första brutna tävling i livet. Magen rasade ihop totalt. Var på toa fyra gånger på morgonen, innan start, och hade stannat och dyngt i skogen två gånger innan jag klev av i Mogetorp, efter 16 av 48 kilometer. Då krampade det så illa att varje steg gjorde ont. Men 2019, då jävlar ska jag ta revansch, och då ska loppet upp högre på topp tio-listan! #brännmyrstopptio Foto: @marcusmahlberg

A post shared by Jonas Brännmyr (@jonasbrannmyr) on

View this post on Instagram

Årets lopp, plats åtta: Gallaberget trailrun @vretstorpsif1908 har de senaste åren vuxit ut till en favoritarrangör för oss som gillar små och familjära lopp allra bäst (peaken i mitt löparliv var ju när jag fick springa The Hill marathons med fem deltagare i fjol, så ni förstår säkert vilken typ av lopp jag gillar bäst!). I år har jag kutat Höstloppet och varit supporter/pacer på löpningen på Vretstorps triathlon, men bäst av allt gillar jag Gallaberget trailrun som går på så fantastiska stigar runt Gallabergssjön. Tack till @iqlaz som drar runt arrangemanget, och jag hoppas att vi ses igen 2019! (PS till alla arrangörer: Fler lopp borde gå på vardagskvällar, eftersom vi löpare redan är så uppbokade på helgerna!) Foto: Undertecknad (det föreställer löparna som blev tolva och 13:e på korta banan, 6,2 kilometer). #brännmyrstopptio

A post shared by Jonas Brännmyr (@jonasbrannmyr) on

View this post on Instagram

Årets lopp, plats sju: Kloten–Nyberget Jag har länge närt en dröm om att springa hela Bergslagsleden i ett sträck (jag har sprungit hela sträckan, sånär som på 46 kilometer mellan Ulvberget och Nyberget, i etapper), och helst då på mindre än 85 timmar och 33 minuter (som är FKT på leden). Det blev inte 2018 (och det blir inte 2019 heller – men 2020, kanske!), men däremot tog jag chansen att springa det nya loppet Kloten–Nyberget som samarrangerades med första dagen av @randomeventssweden:s fantastiska tävling Bergslagsleden på fem dagar. Mitt mål var att ta banrekordet på sträckan (min PT @crossfitmercedes mål var att jag inte skulle gå över 80 procent av maxpuls på hela dagen eftersom det var en poäng i min uppladdning inför Ultravasan, men de båda ambitionerna krockade mindre än man kunde tro), och det hade jag gjort om inte @keepgoingperra varit ännu snabbare den där dagen (han fortsatte sedan och slog ett magnifikt effektiv tid-rekord på hela leden med 32.48.40 över de fem dagarna). Nå, jag kanske gick till historien ändå: Jag var den enda startande i Kloten–Nybergets första upplaga, och nu verkar tävlingen vara nedlagd (den har i varje fall ännu inte annonserats ut för nästa år,till skillnad mot modertävlingen Bergslagsleden på fem dagar som kommer att avgöras 23–27 juli 2019). Viktigast var ändå att det blev en helt magisk dag på 58 kilometer av Bergslagsleden jag aldrig sprungit innan (men som innehöll många guldkorn som de mysiga stigarna på första etappen, det häftiga gruvområdet utanför Kopparberg och de oändliga backarna upp från Stjärnfors), och trevligt samkväm både före och efter. Vilket gäng de är, arrangörerna i Random Events! Foto: @peterknoblach #brännmyrstopptio

A post shared by Jonas Brännmyr (@jonasbrannmyr) on

View this post on Instagram

Årets lopp, plats sex: Niesen treppen lauf Löptävlingen (eller; ska vi bara säga tävlingen, för så mycket löpning blev det inte för så många) uppför världens längsta trappa var en av de mest inspirerande utmaningarna jag (eller om det nu var @crossfitmercedes) hittat. Vi bommade precis anmälan till 2017 års upplaga vilket gjorde att vi hann snacka upp loppet i nästan två år innan vi äntligen var på plats i Mülenen en kylslagen junimorgon i år. Med facit i hand måste jag erkänna att själva loppet blev något av ett antiklimax; trots att jag sprungit otaliga varv i trappan på Kvarntorpshögen och gjort oräkneliga stepups på gymmet så var jag inte nog stark för att hålla den fart jag hade hoppats uppför de 11 674 stegen som tar en de 1 669 höjdmeterna upp till Niesens topp på 2 352 meter över havet. Men allt annat var fantastiskt: Stämningen på väg uppför trappen och uppe på toppen, resan, sällskapet, utsikten (när molnen till slut lättade), maten (eller ska jag säga ”osten”?) … Men just det där att jag på förhand hade målat upp det här som ett av tre stora mållopp i år (vilket gjorde att jag avstod att gå all-in i Örebro backyard ultra ett par veckor innan) gjorde att jag inte kan känna mig helt till freds med min prestation. Foto: Selfie av @crossfitmercedes om det inte framgår … #brännmyrstopptio #niesenlauf

A post shared by Jonas Brännmyr (@jonasbrannmyr) on

View this post on Instagram

Årets lopp, plats fem: Rusakulan vertikal tour Ännu ett av @randomeventssweden:s galna påhitt. Ett vertikal-lopp mitt på Närkeslätten, eller i varje fall från dess kant upp på en av Kilsbergens högsta toppar, Rusakulan. Tre kvällar, måndag-onsdag-fredag, en vecka i april samlade jag och mina kompanjoner (@crossfitmercedes, @jonea1980, Alice, @karnyq och @gitochm; ja, pappa var också med, men utom tävlan) poäng åt vårt lag Nature Runnings karlskogingar i uppförsloppet. Svinkul, familjärt och på en ansträngningsnivå där mjölksyran sprutade ur öronen (ni ser ju pulskurvorna som är bifogade, där gult står för 80-89 procent av maxpuls och rött för 90+), och även om vi sista kvällen fick se oss slagna till totalsegern när motståndarlaget mobiliserade så var vi rätt nöjda med vår insats. Och ja, jag har redan börjat formera trupperna för att en gång för alla ta hem lagtiteln 2019! Ja, och så hoppas jag på några personliga rekord uppför backen, också! #brännmyrstopptio #rusakulanvertikaltour

A post shared by Jonas Brännmyr (@jonasbrannmyr) on

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *