VM-medaljör, OS-deltagare, svenska rekordhållare och ex-elithockeyspelare till löparfinalen i Örebro på lördag

Det kommer finnas både en VM-medaljör och en OS-deltagare på startlinjen, och därtill en tidigare svensk rekordhållare och en före detta elithockeyspelare, när fjärde och sista deltävlingen i svenska cupen i backyard ultra-löpning avgörs i Kvinnersta, strax norr om Örebro, på lördag.
VM-medaljören är Frida Södermark, vars start jag tidigare berättat om. OS-deltagaren är ju skrinnaren Nils van der Poel (som var med i OS i Pyeongchang i fjol och som dessutom vunnit 10 000 meter på allround-VM), som ju sprang Bergslagsleden på fem dagar i somras. Den tidigare svenska rekordhållaren är Lisa Amundsson (som hade rekordet just i backyardlöpning med 32 varv tills Anna Carlsson slog det i somras). Och den före detta elithockeyspelaren är Fredrik Nylén som spelade med först Grums och sedan Bofors i allsvenskan 1999–2004. Därefter blev han multisportare i VM-klass (i adventure race), och numera verkar han mest satsa på skridsko (han har ju bland annat banrekordet i Ice race vintage).
Många roliga namn alltså. Och framför allt Södermark känns som en som kan störa de båda förhandsfavoriterna Daniel George och Andreas Falk (speciellt den sistnämnde är ju känd som ultralöpare och tidigare ledare för ultralandslaget). De har redan gått några holmgångar i den här serien, och pressade varandra till 35 respektive 34 varv i Säfsen sommarbackyard senast. Nu är de två de enda med chans att ta hem totaltiteln, men Falk behöver hjälp för att ta hem titeln: Om han vinner räcker det för Georges del att han är trea (och inte gör fem varv eller mer mindre än Falk) eller tvåa (under alla omständigheter). Undertecknad har faktiskt en liten, liten möjlighet att bli trea i cupen, men då krävs det att jag besegrar alla utom Falk och George, vilket i sin tur kräver väldigt mycket inspiration (jag var rejält trött på backyardlöpning efter senaste försöket och ska bara gå in för att ha roligt den här gången).
På damsidan har Linda Bengtsson mer eller mindre avgjort. Hon har vunnit alla tre tävlingarna hittills, och den här gången räcker topp tolv för att säkra segern före Karlskogas Leonora Johnsson som varit trea–tvåa–trea i tävlingarna. Elin Engström har ett järngrepp om bronsplatsen.
Totalt är 104 personer anmälda till tävlingen, och några fler blir det säkert innan starten går på lördag morgon.
Och backyard ultra går ju, för de som inte har koll på konceptet, ut på att springa 6,7 kilometer med start varje hel timme, så många timmar som möjligt. Hinner man runt inom timmen får man vara med i nästa start, gör man det inte så är man ute. Stockholmaren Johan Steene har det inofficiella världsrekordet på 68 timmar, satt vid ursprungstävlingen i Tennessee i fjol.

På lördag är det också långa terräng-DM (inte sett någon startlista ännu) och på söndag avgörs sista deltävlingen i Ullmax trail tour (Talludden trailrun). Vi återkommer till dem!

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *