Helgens höjdare – ännu en superintensiv sporthelg (Vasaloppet! Fahlins säsongspremiär! Danielsson i världscupen! Dubbla friidrottsmästerskap!)

1. Vasaloppet
Årets höjdpunkt är här. I dag avgörs Stafettvasan och Nattvasan (se onsdagens blogginlägg), men på söndag är det dags för den stora tävlingen. Och som vanligt är det Bob Impola (tvåa 2018 och enda svensk på pallen de fem senaste åren) som är det stora länshoppet. Impola kör, precis som de senaste åren, i Team Sernekes svarta dress med turkosa detaljer, och har startnummer 30 på bröstet. I elitledet finns ytterligare tre länsåkare: Karlslunds Robert Brundin (startnummer 100) och Jimmy Axelsson (207) och Granbergsdals Magnus Hedlund (188).
Karlslunds stjärna Olivia Hansson – som var 14:e 2015, som vann svenska långloppscupen 2018 och 2019 och som var 23:a i Tjejvasan förra helgen – har däremot, åtminstone provisoriskt, placerats i startled två. 31 kvinnor (bland annat Julia Angelsiöö som slutade placeringen bakom Hansson i Tjejvasan) står i elitledet och 20 i startled ett, så det känns som en väl snål placering.
Fyra herrar från länet står i startled ett: Karlslunds Anton Hallor (som kommer direkt från sitt orienteringstränaruppdrag på Irland), Patrick Hansson och Oskar Ekholm och Kopparbergs Edwin Franzén.
Jag snackade med Impola häromdagen, läs den texten här.

2. Omloop Het Nieuwsblad och Omloop van het Hageland
Emilia Fahlin inleder OS-, VM- och EM-säsongen med dubbla tävlingar i Belgien. Den europeiska worldtourpremiären är en vecka bort, och den här helgen handlar för Örebrocyklistens del mest om att ”väcka kroppen”, som hon sa när jag pratade med henne i måndags. Det blir också en första möjlighet att samköra sig med nya, starka lagkompisen Cecilie Uttrup Ludwig. Lördagens lopp är den klassiska nordeuropeiska säsongspremiären och betydligt mer prestigefylld än söndagens, även om de har samma klassifikation hos internationella cykelförbundet (nivån just under världstouren). Lördgens tävling startar 11.54 och målgång förväntas ske någon gång melan 15.15 och 15.30.

3. Världscupen i Lahtis
Filip Danielsson fick ju förnyat förtroende efter insatsen i Ski tour och i morgon sin elfte start i världscupen. Det handlar om den 95:e upplagan av Lahtis skidspel och 15 kilometer i klassisk stil på lördagen. Det blir tre varv på en femkilometersslinga med tre–fem stigningar (beroende på hur man räknar, varav en är riktigt rejäl) och totalt 193 höjdmeter per varv. Danielsson är också med och gör upp om en plats i svenska stafettlaget, där fyra av de sex åkarna som är med till Finland kommer att köra på söndag.

Bubblare: Både junior- och veteran-SM i friidrott avgörs i helgen, i Göteborg respektive Malmö. På juniorsidan tillhör Åsbros Klara Frih medaljfavoriterna efter fjärdplatsen på senior-SM förra helgen (hon sprang 800 meter då, springer nu i stället 1 500 meter i F19-klassen – 800 finns inte på programmet – och har sjätte bästa säsongsbästat). Dessutom ställer stora delar av KFUM Örebros löpargrupp upp: Jonathan Gustavsson, Jack Karlsson, William Wickholm, Alexander Larsson och Axel Sandberg springer 1 500 i M22-klassen (Gustavsson var ju i SM-final på seniorsidan i fjol och Karlsson har superform, och båda bör kunna lägga sig i medaljkampen) och Wilhelm Bergentz och Noha Olsson springer 1 500 meter i P19. På veteransidan finns bland andra Marie Dasler och Annica Sjölund (800, 1 500 och 3 000 meter i K50), Maria Eriksson (samma distanser i K40), Bo Persson (1 500 och 3 000 meter i M70), Ljiljana Persson (samma distanser i K65) och Lars Lundegård (800 och 1 500 i M55) med.
Och så är det ungdomstävlingen Tybblelundsspelen i Örebro (med 1 000-meterslopp för 15-åringarna och 800-meterslopp för 12- och 13-åringarna). Och på Cypern vankas de avslutande etapperna av Cyprus Sunshine Epic.

Publicerat av

Jonas Brännmyr

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *