Sverige ställer upp i Tour de ski – Ekström ligger bra till för en plats: ”Har ett lag med stor potential”

Efter att Sverige, av smittskyddsskäl, tackat nej till de två världscuptävlingarna i december (den här helgen i Davos, nästa i Dresden) och Norge gjort detsamma och dessutom hoppat av Tour de ski, var det tämligen väntat att även Sverige skulle skippa touren. Men i dag kom beskedet att Sverige trots allt kommer att ställa upp i etapploppet som startar den 1 januari.
– Det är ett enormt arbete som har gjorts för att kunna minimera risken för att utsättas för smitta på väg mot Tour de Ski. Vi vet att intresset för att se de svenska åkarna är stort, lika stor är önskan från laget att få komma iväg och därför känns det fantastiskt skönt att vi hittat en lösning, säger Daniel Fåhraeus, Svenska skidförbundets längdchef, i ett pressmeddelande.
En av åtgärderna är att den svenska truppen kommer åka ett specialchartat plan ned till Schweiz.
Det är inte klart hur många åkare Sverige kommer att ställa upp med – till världscuppremiären i Ruka fylldes till exempel bara hälften av tio herrplatserna. Till touren kommer Sverige ha sex, sju eller åtta platser på herrsidan, beroende på om Johan Häggström och Oskar Svensson kommer behålla sina topp 20-placeringar i sprintcupen och därmed få friplatser, trots att de inte kör i december. Det är mindre troligt, så räkna med sex platser. Hur som helst har örebroaren Axel Ekström varit en av de tre–fyra bästa svenskarna hela säsongen, så räkna med att han ligger mycket bra till för en plats.
– Vi har ett lag med stor potential där det finns en stark kollektiv önskan att få komma iväg och tävla. De har varit enormt tålmodiga i väntan på detta, så det här känns riktigt bra, säger längdlandslagschefen Anders Byström i pressmeddelandet.
Extra stor blir förstås potentialen om Norge håller fast vid att de ska stanna hemma.

För övrigt kan ni läsa min intervju med Jacob Ahlsson om hans nominering till NA:s guldklocka här.

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *