Betongriket

Att lägga ner de svenska forskningsinstituten runt Medelhavet är en dålig början för nya regeringen, särskilt för dess forskningsminister. Skott i foten. Att därefter föra över pengarna till ett naturvetenskapligt institut i Lund är dessutom just så stendumt som man förväntar sig.

Rominstitutet är kulturpolitik, det är forskning och Alice Bah-Kunke borde signalera att hon ser detta som sitt område. Ingenjörer kan inte ersätta humanister. Det är faran med oskrivna blad som ministrar, allt möjligt tok kan klottras där.

Ingen utredning, ingen argumentation, bara en pengaöverflyttning, och ganska liten dessutom. Och socialdemokratin bekräftar den trista arketypen om sig själva, betongen. En egendomlig och trött rest efter en rörelse som en gång såg det oändliga i människan, även om hon inte var ingenjör.

Helene Hellmark Knutsson, forskningsminister. Så lärde man sig det namnet. Må det bli en kortvarig bekantskap i betongens rike.

http://www.namninsamling.com/site/get.asp?Medelhavsinstitut

Publicerat av

Jan-Olov Nyström

Jan-Olov Nyström

Frilansskribent, född 1951 på säkra sidan välståndet. Författare till ett femtontal böcker om norrländsk historia.

7 reaktioner på ”Betongriket”

  1. Sökinsatsen efter någonting i Sthlms skärgård har hittills kostat ungefär lika mycket som de hotande indragningarna till instituten, runt 20 miljoner kronor. Ett enda Jas-plan kostar 580 miljoner.
    Prestigeförlusten för regeringen, ja, kanske kan finansdepartementet räkna ut den?

  2. det går undan, så här roligt har jag inte haft sedan vi sparkade Cecilia Stegö-Chilo, men det tog några dar, Sverige var inte lika uppkopplat då, och man kan undra över: varför blev vreden så samfällt stor?
    Är det vetskapen någonstans att här spottade regeringshandläggarna på själva roten, på tre små institut som fäster oss vid själva upphovet, det stora klassiska arvet, och som dessutom är en länk mellan öst och väst? Och att vi inte vill avstå från detta, eftersom det är giltigt över tid.
    Jag tror det, nu låter det som att förslaget aldrig ens funnits, och jag väljer väl att inte lägga den där ministerns namn på minnet, eller någon annan stans.

  3. Med lite tur så vill regeringen själva sopa pinsamheten under mattan så snabbt som möjligt. Och med ännu mer tur kan det här ändå innebära en större förståelse för den verksamhet instituten bedriver, och den nytta denna verksamhet har för Sverige!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *