Ännu en gigant har gått ur tiden

”Gå inte bakom mig, jag kanske inte leder. Gå inte framför mig, jag kanske inte följer. Bara gå bredvid mig och var min vän. Albert Camus”. Så lyder Bodil Malmstens sista inlägg på Twitter, 17 januari. Nu är hon borta, denna fantastiska författare från Bjärme.

Mitt första minne av Bodil: Ligger i den blommiga soffan i vardagsrummet. Jag är kanske tolv år och har fastnat för att lyssna på en ljudbok på kassett. Bodil Malmsten läser själv och jag minns att berättelserna både är dråpliga och roliga. Jag lyssnade många gånger på de sex kassetterna som följde med i plastförpackningen. Tyvärr minns jag inte titeln på boken som lästes.

I vuxen ålder har jag läst flera av Bodil Malmstens böcker och följt hennes liv i Frankrike via hennes blogg.

När det i höstas blev känt att Bodil skulle få motta 2015 års medalj och diplom för sin jamtska vitterhet till professor Carl Zetterströms minne på Stocke Titt blev jag så glad för det innebar att jag skulle få träffa henne. Jag började fundera på vad jag skulle fråga henne om och tänkte att nu måste hon ju vara frisk om hon kan vara med vid ceremonin.

Men så var det inte. Någon dag senare kom ett mejl med uppgiften om att Bodil inte kunde medverka och i sitt ställe skickade Karin Wahlén för att ta emot medaljen.

Och nu är det över. Vila i frid Bodil Malmsten.

Publicerat av

Susanna Carlsson

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *