S kan inte skylla ifrån sig ansvaret

Idag ställde jag en fråga till statsrådet Gustav Fridolin (MP) i riksdagens allmänna frågestund med anledning av domen som kom i fredags från högsta förvaltningsdomstolen som visar att Försäkringskassan har avslagit personlig assistans till personer som borde ha fått assistans.

Jag frågade Fridolin om han tycker att regeringen tagit sitt ansvar när det nu visar sig att försäkringskassan under två års tid nekat assistans ersättning till alldeles för många?

Han svarade att regeringen tillsatt en utredning för att se över lagstiftningen så att de som behöver assistans ska få det.

Då påpekade jag att regeringen i sitt utredningsdirektiv krävt att utredaren ska lämna förslag för att skära ner assistansersättningen och att Försäkringskassan inte agerat på egen hand utan i linje med det regleringsbrev som regeringen gett försäkringskassan där uppdraget var att bryta utvecklingen i antalet timmar.

Dess förinnan hade Finansminister Magdalena Andersson (S) meddelat att regeringen måste spara på assistansersättningen och sjukförsäkringen.

Tidigare fick 40% assistansersättning beviljad medan det idag bara är 15%. Det har resulterat i att 1.400 personer färre som får personlig assistans innan regeringen började skära ner på assistansen.

Regeringen kan inte skylla ifrån sig ansvaret för alla som fått avslag på sin assistansbegäran, t ex personer som behöver sondmatning och som nu, inte av regeringen utan,  av domstolen fått rätt till assistansersättning.

 

Publicerat av

Lars-Axel Nordell (KD)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *