Saknas: En strejkbrytare minns

Aftonbladet hade visserligen rubriken nyss (snabbt ändrad) att Lars Ohly nobbade valvakan för ett ”80-årskalas” men man kan inte anklaga vänsterpartiet, eller dess företrädare, för att ha betraktat Ådalen 31 som en fest.

Inte heller strejkbrytarna kan ha tänkt på sin situation som en fest, fast de var inbjudna gäster i Ådalen 1931.

Strejkbrytarna är helt ansiktslösa personer. De hade kostymer och såg inte ut som arbetare. Fast de var ju arbetare. De utförde i alla fall arbetares jobb. Ja, de kanske till och med var ännu mer fattiga än de arbetare de ersatte. Birger Norman försökte i slutet av 60-talet i sin skildring Ådalen 31 att hitta något spår efter dem, men de var som uppslukade av jorden.

Jag har aldrig träffat eller ens hört talas om någon person som berättat om släktskap med en strejkbrytare. ”Morfar var nazist”, ”Jag var soldat i Hitlers armé” och dylikt har vi sett många exempel på. Men jag har aldrig läst någon skildring av en person som var strejkbrytare, eller heller något av någon som haft en strejkbrytare som förfader.

Var de ofruktsamma, strejkbrytarna? Söp de ner sig och dog barnlösa redan i tidigt 40-tal? Försvann de till främlingslegionen? Utvandrade de till USA?

Några fotografier togs 1931 av strejkbrytarna som via Härnösand var på väg per båt till Lunde men deras ansikten går egentligen inte att se på fotografierna.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *