Förr var de Anders med honom

Massmördaren Anders Behring Breiviks kopplingar till Fremskrittspartiet, Norges motsvarighet till Sverigedemokraterna, blir alltmer pinsamma för det partiet.

”Vi fick intrycket att Breivik bara tittade in i partiet en stund innan han försvann ut igen genom den andra dörren. Men han var med från 1997 till 2007, och framstår som långt mer central i ungdomsförbundet än vad som hittills har kommit fram.

Det är också påtagligt vilket dåligt minne många har, de i partiet som hade kontakt med honom. De kommer nästan inte ihåg någonting alls.

I partiets interna nätforum hade Breivik förnamnsumgänge med en rad av dagens mest centrala personer i Fremskrittspartier och deras ungdomsförbund” skriver VG:s ledarskribent Erik Mosveen.

2 reaktioner till “Förr var de Anders med honom”

 1. Förstår inte riktigt vad som är poängen?
  Man kan få en perfekt uppfattning om Fremskrittspartiets åsikter genom att gå till deras sida och läsa, eller fråga någon från partiet.
  Anders Breiviks åsikter, som kan räknas som avvikande även ur den demokratiska ”extremhögern” går att läsa i blod på bevisförvaringen hos polisen.
  Jag kanske är en idiot men tycker det är en jävla skillnad på ett politiskt parti och en massmördande terrorist.
  Varför är det så svårt att acceptera att en mördare kan ha helt normala åsikter som ryms inom demokratins lagar? Det är liksom inte att han är mot invandring och vänstern som är problemet utan att han försökte lösa sitt problem med odemokratiska metoder.
  Kan du själv ta på dig skulden för allt som gjorts i din ideologis namn och tycka det är rättvist?

 2. I vilket avseende är hans åsikter avvikande från ”extremhögerns”? Själva ordet ”extremhöger” betyder väl tro på fysiska våldsaktioner? Finns det en pacifistisk ”extremhöger”?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *