Norska politiska massmördare

Jag jämförde Anders Behring Breivik med Vidkun Quisling, den norske fascistledaren under kriget. Det var otroligt att någon skulle kunna bli mer hatad i Norge än Quisling. Men Breivik är nutidens Quisling.

Det behövs inte mycket grävande i den norska nittonhundratalshistorien för att hitta ytterligare ett namn. Henry Rinnan var på sätt och vis ännu mer lik Breivik. Henry Rinnan ledde den s k Rinnanligan som satte skräck i Norge och Trondheim under den tyska ockupationen.

Ligan lurade motståndsrörelsen men var egentligen i Gestapos tjänst. Uppåt 1000 norrmän arresterades tack vare Rinnanligan. Många torterades, avrättades och dog i koncentrationsläger. Rinnan själv tycks ha varit en helt oansenlig person som drevs av till lika delar mordlystnad och sadism som politisk tro på det han gjorde. Han avrättade personligen 13 personer.

Han var helt oberörd under rättegången efter kriget. Han berättade med viss stolthet att medlemmarna kunde avrätta flera personer på en kafferast. Rinnanligans 50 medlemmar mördade 80 personer.

Henry Rinnan hade inte varit någonting utan nazisterna. Han var den äldste sonen till en skomakare. Han kom ständigt i konflikt med arbetsgivare och han avverkade ett stort antal yrken innan han blev Gestapoagent. Han var försäljare i sportaffär, bilförsäljare och lastbilschaufför. Han var kortväxt men kompenserade detta med stor självsäkerhet. Han var helt övertygad om att han alltid hade rätt.

Henry Rinnan avrättades 1947. Det och klasstillhörigheten verkar vara enda som skiljer honom från Anders Behring Breivik.

En kommentar till “Norska politiska massmördare”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *