Sif Ruud var magnifik

Sif Ruud var en magnifik Madam Flod i Hemsöborna. Hon var bara runt 50 år men såg äldre ut. Hon var mycket trovärdig som änkan som Carlsson gifter sig med. August Strindberg måste ha tänkt sig att Madam Flod skulle spelas av en skådespelare exakt som Sif Ruud (Strindberg skrev själv en pjäs efter sin roman, den är sällan spelad men visar att han såg sin berättelses möjligheter).

Sif Ruud gick ut Dramatens elevskola 1936. Hennes långa teaterliv innehöll unik teaterhistoria. I sin bok Ett liv (1988) skildrade hon alla faser – tiden vid privatteatrar och revyscener, filminspelningar och TV-produktioner, inte minst Hemsöborna.

Hon tillhörde TV-ensemblen vid SVT under två perioder, medverkade i hundratals radioteateruppsättningar och gjorde över hundra filmroller. Hon samverkade med de stora regissörerna och hennes roller spände över ett brett register: tragedi, drama, fars, komedi, barnteater. Under hela sin teaterbana var hon också en betydelsefull pedagog för nya generationer skådespelare.

Sif Ruud gjorde sitt första framträdande på Dramaten 1934. 67 år senare gjorde hon sin sista roll på Dramaten.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *