Afrikanskt och storslaget

Skulptören El Anatsui från Ghana visar med sitt skapande hur man kan skapa något väldigt stort av något litet och oansenligt. Av en massa läskedryckskapsyler och annat återvinningsskräp skapade han ett monumentalverk till den stora afrikanska utställningen Ars 11 på Kiasma, Finlands museum för nutida konst.

Byggnaden är en attraktion i sig själv där den ligger som ett, ja, man vet inte vad. Den amerikanske arkitekten Steven Holl tänkte sig att arkitekturen skulle tala ljusets språk.

Kiasmas nya utställning Ars 11 visar flera av de största konstnärsnamnen i Afrika.

Ett annat fantastiskt verk är skapat av den konstnär som kanske, jämte El Anatsui, är det största namnet bland afrikanska konstnärer. Romuald Hazoumé från Benin använder också återvinning i sin konst. Verket i Kiasma är ett jättelikt ”däck” som han skapat av bensindunkar av plast.

Mary Sibande, sydafrikansk konstnär, använder sig ofta i sina skulpturer av en svart kvinna i en blå klänning. Hennes verk,  med den svarta kvinnan i den blå klänningen, får besökaren att fundera. Klänningen, så kolonial och icke-afrikansk, på en kvinna som kunde vara en hushållerska säger ”nu är det vi själva som är herrefolket….men det är inte lätt att kontrollera den svarta hästen”.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *