Dubbel lön för samma deckare

Ett oskick som förhoppningsvis inte sprider sig är lanseringen av deckarduon Mickael Hjort och Hans Rosenfeldts senaste romaner Det fördolda och Lärjungen.

Jag satte den i handen på en deckarkunnig redaktör. Han kommer tillbaka och berättade att han kände igen handlingen från en teveserie med Rolf Lassgård. Inte en rad i försättsbladet eller i förlagets information om detta.

En närmare efterforskning visade att deckarduon prövat en ny taktik. Först skriver de berättelser som tevemanus till SVT. Vi såg nyligen den bufflige kriminalpsykologen Harald Bergman i Rolf Lassgårds skepnad. Därefter tvättar de manuskriptet, tar bort lite sceninstruktioner och liknande, och ger ut berättelsen som roman. Två inkomster på samma arbete. Smart.

Men är det så smart? Tvärtom är inga problem förstås. Men det här är bakvänt. Läsaren blir förbannad. Och hur sjutton ska man orka läsa en deckare som man redan sett som teveserie?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *