Sabotörens sonson blev generaldirektör

Dan Eliasson blir ny generaldirektör för Försäkringskassan.

Han är sonson till Tor Eugen Eliasson. Tor Eugen Eliasson är ett ganska känt konstnärsnamn i Härnösand. Han var främst marinmålare och gjorde många motiv av fartyg på stormande hav. Många av hans tavlor hänger på väggar i hem i Härnösand.

1931 var han en ung och radikal Långselebo. Han sprängde järnvägsrälsen för att förhindra transporten av militär från Sollefteå till Lunde. Militären kom som bekant till Lunde och händelserna utvecklade sig till dramat Ådalen 31, när fem personer sköts av svensk militär. Han fick nio månaders fängelse för sitt sabotage.

I många år efter Ådalen 31 var det förbjudet enligt lag att sätta in militär mot civila demonstrationer. 2006 tog riksdagen beslutet att tillåta militär användning mot civila demonstrationer. Dan Eliasson, sonsonen till mannen som försökte stoppa militärerna, var som statssekretare med och arbetade fram lagen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *