Carl Bildt kan inte överleva det här

Sitter Carl Bildt fortfarande kvar som utrikesminister 2014 lovar jag att äta upp någonting riktigt osmakligt.

Det brukar sägas att Sverige är ett land som bara klarar en fråga åt gången. Vi har också en samförståndskultur som ogillar att åsikter spretar åt alla möjliga håll. Vi vill kunna prata med varandra över fikat och lunchbordet utan att bli ovänner. Jag tror att det är huvudskälet till att det svenska rasist- och opportunistpartiet bara fick lite över fyra procent i valet (och nu ligger betydligt lägre i opinionssiffrorna). Det har som bekant gått mycket bättre för de andra rasist- och opportunistpartierna i de övriga nordiska länderna (även om de nu kommit ordentligt med grus i rasistmaskineriet, efter valen i Norge och Danmark).

Några svenska åsikter just nu som vi är överens om: Benny Andersson är dagens Astrid Lindgren. Han är svensken som alla svenskar älskar. Vi tycker också mycket om Kronprinsessan Victoria. Zlatan har varit svår att få in i det svenska samförståndstänket, men när han nyss sjukskrev sig och åkte på älgjakt och därmed visade att han är en riktig svensk försvann de sista invändningarna.

Vi kanske inte vet mycket om Dawit Isaak men vi är väldigt överens om att han måste släppas ur Eritreas fängelse. De som inte bryr sig om Dawit Isaak tillhör den engagerade delen av rasist-och opportunist-Sverige, en liten skara. Så fort en journalist nämner Dawit Isaaks namn dyker en kommentar på nätet upp: ”Han är inte svensk”. Det är några hundra personer som sköter det här kommenterandet.

Carl Bildt har suttit som utrikesminister sedan 2007. På den tiden har han inte lyckats förflytta Dawit Isaak en millimeter från golvet på sin cell – han saknar brits, ligger på golvet – mot cellens dörr. Vi vet i o f s inte vad Carl Bildt har gjort, om han gjort just någonting överhuvudtaget. Han vill inte tala om det.

Carl Bildt hade möjligen kunnat överleva som utrikesminister med Dawit Isaak som en ständigt närvarande skugga på väggen bakom honom. Men han kan inte överleva fallet med de fängslade svenskarna i Etiopen.

”Utrikesminister Carl Bild har haft personliga ekonomiska intressen i den etiopiska Ogadenprovinsen. Kanske var det dessa journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson ville undersöka. Carl Bildts förflutna inom Lundinkoncernen urholkar gång på gång hans trovärdighet som utrikesminister” skriver journalisten Leo Lagercrantz i en debattartikel på SVT:s hemsida.

Det svenska samförståndet säger just nu att Carl Bildt inte kan fortsätta som utrikesminister.

11 reaktioner till “Carl Bildt kan inte överleva det här”

 1. Angående att alla vill att Dawit Isaak ska släppas. Trots massiva uppslag från kvällstidningarna under flera veckor så lyckades de bara samla in 100,000 underskrifter som de överlämnade till ambassaden. Så det känns billigt att komma med rasistvinkeln. Det är snarare så att det blivit en journalistsak att man måste stötta honom. Gemene man bryr sig inte om honom, så är det bara.

 2. Snyggt försök att spela ut rasist-kortet på en gång. Jsg säger dock inget om Isaak’s nationalitet. Bara att hos gemene man så väcker det här ingen reaktion, något den här namninsamlingen visade: http://www.expressen.se/nyheter/freedawit/1.1555896/har-overlamnar-chefredaktorerna-namninsamlingen

  Fel av mig först dock, visade sig vara 200,000 underskrifter. Ändå otroligt få, sett till hur länge de höll på och hur stort urvalet var.

  Får se om Allehandas kulturredaktör fortsätter spela ut rasist-kortet hos oliktänkande, förväntar mig dock mer. Eller kanske inte…

 3. Erik, visa mig en liknande namninsamling gjord av Expressen som har många fler underskrifter. Jag tror att anledningen till att det är så få underskrifter är att det fortfarande är ganska krångligt att skriva under via nätet. (I alla fall var det min uppfattning och den anledning jag hade att inte skriva på.)

  Dock så tycker jag inte att blogginlägget handlade om rasismen öht, utan om att Carl Bildt verkar fullständigt oförmögen att göra ett dugg för att hjälpa en svensk medborgare när andra länders representanter lyckats mycket bättre. Det blir som sagt än mer intressant när man vet att just Carl Bildt satt i styrelsen för Lundin Oil som var synnerligen insyltade i händelserna. Antingen är Bildt oerhört inkompetent eller så är han förhindrad att agera pga Lundin Oil-affären.

 4. 200 000 namn ger den insamlingen en sjätteplats på listan över de mest framgångsrika namninsamlingarna i Sverige genom tiderna.
  Så här såg Topp 10 ut, före Dawit Isaak-insamlingen:
  1.Mot USA:s bombningar i Vietnam, 1973, 2 700 000 namn
  2.Till bevarande av kristendomsämnet i skolan, 1963, 2 100 000 namn
  3.Bensinskatteupproret, 1 043 000 namn
  4.Amnestys vädjan för alla samvetsfångar, 1982, > 1 000 000 namn
  5.Amnestys namninsamling mot tortyr, 1972, 208 000 namn
  6.Påskuppropet, för amnesti åt asylsökande, 2005, 157 000 namn
  7.För en folkomröstning om EU-konstitutionen, 2004/2005, 120 333 namn
  8.”Bevara oss från gatuvåldet” (Facebookgrupp), 2007, 112 599 namn [1]
  9.Djurskyddet Sveriges krav på en lag om obligatorisk märkning och registrering av katter, 109 000 namn
  10.Djurens Rätts krav på ett förbud för pälsfarmning, 2004, > 104 000 namn

 5. Men vem bryr som denne man? Han har ju själv på eget bevåg rest till sitt hemland.

  Så är livet inte dig kärt, så börja smaska…

 6. Erik Andersson:
  Anledningen till att det blev så få namnunderskrifter säger nog mer expressens läsare. Själv läser jag inte en sådan skräptidning, annars hade jag skrivit under och jag tror att så är fallet med många andra.

  Frågan är hur många som besöker expressen för att läsa om politik, eller om majoriteten vill läsa om det tragiska livet hos en Hollywoodkändis. Hur som haver är det ca. 940 000 unika besökare på expressen.se dagligen, av dessa är det alltså 22,2 % som ”bryr sig” – en bättre siffra än vad jag förväntar mig av expressenläsare.

  Karin och Kalle:
  Ni bryr er uppenbarligen inte när en svensk medborgare sitter fängslad utan rättegång i 10 år. Men andra bryr sig. Dawit reste till sitt hemland och blev delägare och journalist för en tidning (Setit), han greps på grund av att han skrev en artikel om 15 politiker som krävde demokratiska reformer i Eritrea. Jag tycker det är riktigt uselt när man säger att han får skylla sig själv när han i själva verket är en hjälte som försöker göra skillnad i sitt hemland.

 7. Men oj vad billigt att sätta rasistsynvinkel på detta.

  Det är väl snarare ett uttryck för hur oerhört hemmablinda journalister är. Gemeneman tycker inte att detta är värre än något annat fall där människor fängslats på tveksamma grunder. Det sitter miljoner politiska fångar på (moraliskt) felaktiga grunder runt om i världen. D I:s öde är tragiskt men inte värre än någon annans, och det är närmast osmakligt hur svenska journalister lyckas få detta att vara det enda betydelsefulla. För gemeneman är inte D I mer värd än andra bara för att han råkar vara journalist och har vistats i Sverige.

  Att dra växlar på det som rasism och något som bör fälla vår utrikesminister??!! är otroligt trångsynt.

 8. … och idag berättar Bildt och Reinfelt att de försökt kontakta presidenten upprepade, men att han vägrar tala med dem. Hur funkar ditt rasistkort nu? Börjar det inte bli lite nött i kanten och torde passerat sitt giltighetsdatum?

 9. Har Bildt försökt kontakta presidenten i Eritrea i fem år!? Och den där typen bara slänger på luren hela tiden? Oförskämt!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *