Röda Korset kommer tillbaka från sin onda dröm

Jag lyckades läsa Bernt Hermeles utmärkta bok om Röda Korset-bedragaren Johan af Donner, Guldsot, utan att spy. Men det var inte långt ifrån. Jag var illamående hela tiden när jag läste om Johan af Donner.

Mannen som stal av världens fattiga för att leva lyxliv är en vidrig och föraktlig person. Han får gärna stämma mig, om han kan bevisa motsatsen.

Det finns dock flera hedervärda personer i den här historien. En sådan är Sirkka Gustafsson. Hon var Johan af Donners sekreterare. Hon var givetvis den första som genomskådade hans bedrägerier. Man kan som bekant lura nästan hela världen, inklusive familjen (som dock i det här fallet inte tycks vara särskilt lurad) men aldrig sin egen sekreterare.

I mars 2010 sa hon upp sig efter mer än tio år på Röda Korset. Det var inte främst af Donners bedrägerier som fick henne att lämna Röda Korset. Det var hur ledningen hanterade den efterföljande krisen:

– Jag tyckte Christer (Zettergren, generalsekretare) och Bengt (Westerberg, ordförande) var fega. Jag måste kunna titta uppåt, eller åtminstone i ögonhöjd, på mina chefer för att kunna respektera dem. Nu såg jag bara ner på dem.

Johan af Donner gör mig spyfärdig. Christer Zettergren och Bengt Westerberg ger mig samma känsla som man får efter en magsjuka. Helt slut – men glad att det nu är över.

Röda Korset kommer att resa sig från det här. Det krävs mycket, mycket mer än så för att knäcka en så hedervärd rörelse.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *