En journalist som är ”darrig dilettant”?

Jag vet inget om Peter Bratt. Jag vet inte om han var en bra journalist när han fick dela Stora Journalistpriset för IB-avslöjandet med Jan Guillou. 

I många år har Jan Guillou framställt Peter Bratt som en dålig journalist. Jag har ingen uppfattning i den frågan.

Men är han så dålig att han är ”en darrig dilettant”? Leif GW Persson använder den formuleringen i sin nya memoarbok ”Gustavs grabb”  (recenseras av mig på morgondagens kultursida).

Det är Geijer-affären som spökar. Peter Bratt hade i Dagens Nyheter avslöjat att rikspolischefen skickat ett PM till statsministern där han varnat för justitieministerns kontakter med prostituerade. Statsministern skrämde skiten ur tidningen och krävde en dementi. Justitieminister Geijer fick också 50 000 i skadestånd för att tidningen (helt riktigt) påstått att han var en horköpare.

Ilskan mot statsminister Olof Palme går att ta på. Men kanske blev det också lite över till Peter Bratt. Ilska över att Bratt inte slogs för sin story? Det verkar inte ha varit han som avslöjat Leif GW Persson som ”läckan” i Geijeraffären. Det är Jan Guillou som avslöjar detta. Men honom blev Leif GW Persson kompis istället.

En kommentar till “En journalist som är ”darrig dilettant”?”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *