Självsäkra svenska utrikesministrar

Östen Undén är Sveriges mest långlivade utrikesminister. Han var utrikesminister från 31 juli 1945 till den 19 september 1962, när han avgick av åldersskäl. Under den perioden greps Raoul Wallenberg av Sovjetunionen. Som utrikesminister kallade Undén Sovjetunionen ett ”rättssamhälle” och skällde ut Raoul Wallenbergs anhöriga när de gav uttryck för misstanken att de sovjetiska myndigheterna for med osanning rörande Wallenbergs öde. Raoul Wallenberg räddade tusentals judars liv i Ungern under andra världskriget. Den kanske störste svensken under hela nittonhundratalet. Han är sedan många år hedersmedborgare i USA.

Han var också utrikesminister under den så kallade Baltutlämningen. Sovjetunionen begärde att Sverige skulle lämna ut 167 baltiska soldater som stridit på nazisternas sida mot Sovjetunionen. De desperata soldaterna stympade sig själva för att inte utlämnas, en av dem körde in en blyertspenna i sin fulla längd i ögat, andra högg av sig fingrar. Sammanlagt utlämnades 2 518 personer till Sovjetunionen.

Östen Undén var professor i juridik. Han talade också franska, diplomatspråket framför andra. Det var utomordentligt svårt, för att inte säga omöjligt, att kritisera honom.

Carl Bildt är dagens Östen Undén. Han har visserligen ingen examen och talar inte franska. Men han är lika självsäker och övertygad om att han alltid har rätt. När han konstaterade att de svenska journalisterna befann sig i ett farligt område hade han förstås rätt.

När han konstaterar att Eritreas diktator Afwerki är omöjlig att ens få diskutera med har han också rätt.

Ändå blir allt så fel för denna nutida Östen Undén. 17 år som utrikesminister? Nä, knappast.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *