En usel pappa

Det finns gott om frånvarande och/eller dåliga pappor i kulturlivet. Herbert Tingsten skrev massor av artiklar och böcker och hade nästan aldrig tid för sin dotter. I sin stora självbiografi nämnde han henne så i förbigående att till och med många i samtiden reagerade.

Barnbarnet Jill Tingsten Klackenberg berättade i den gripande boken ”I skuggan av Tingsten” om de katastrofala konsekvenserna av hans frånvaro som pappa. Hennes mor blev alkoholiserad och led svårt av den närmast obefintliga relationen med sin far. Herbert Tingsten behandlas tämligen milt av Jill Tingsten Klackenberg, men läsaren, i alla fall jag, hade känslan efter boken: Herbert Tingsten var en riktigt usel pappa.

Den störste reportern i Dagens Nyheter under Tingsten var signaturen Jolo, Jan-Olof Olsson. En av hans döttrar blev Sveriges första kvinnliga sportjournalist men dog ung som ett offer för spriten (den andra dottern är författaren och baptistpastorn Vibeke Olsson). Jag vet inget om hans faderskap men utgår från att det var ganska frånvarande. Han var en produktiv journalist och författare.

Det främsta priset i den här konstiga kategorin tar dock Pablo Picasso. Det kanske finns någon psykiskt sjuk författare som plågat sina barn fysiskt. Det måste till något sådant för att överträffa Picasso.

Den store konstnären hade otaliga kärleksaffärer och fem långa relationer. Flera av kvinnorna i hans liv tog livet av sig. Han fick fyra barn. Två med Françoise Gilon. Hon blev den enda kvinna som lämnade honom. Hon hävdade i en självbiografi att hon blev illa behandlad, misshandlad och inte stod ut med alla hans kärleksaffärer.

Det finns ett antal böcker skrivna av familjemedlemmar som i olika tonarter tecknar bilden av ett mycket självupptaget geni. En riktigt skarp bild presenterades av Marina, dotter till Paulo Picasso, en son i första äktenskapet med Olga Koklova.

I ”Picasso: Min morfar” beskriver Picasso som ett ont geni, vars skapande krävde mänskliga offer, framför allt av de som stod honom nära.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *