Lista de sämsta böckerna

Jag roade mig med att fundera över vilka böcker som är de sämsta jag läst. Jag har recenserat böcker i många år och gissningsvis läst sisådär 0,007 procent av alla böcker som kommit ut på svenska på senare år.

Jag var ganska säker på att Percy Barneviks ”Jag vill förändra världen” skulle komma in på listan. Men det gör den inte. Den är skriven på trist näringslivsprosa, visar en snudd på megaloman självuppfattning och erbjuder ett minimum av insyn i Percy Barneviks privata värld. Men svensk modern näringslivshistoria skildras av en som var med i den absoluta toppen och det är förstås mycket värdefullt.

Min 10-i-topp-lista över de sämsta svenska böckerna under de sista 10 åren:

1. Börje Ahlstedt – Från min loge på Dramaten

2. Ulf Lundell – Värmen

3. Christina Jutterström – Uppfostrad av män

4. Björn Ranelid – David Puma och drottning Silvia

5. Fredrik Ohlsson – Ingenting är längesedan

6. Torbjörn Säfve – I Goyas tecken

7. Maja Lundgren – Myggor och tigrar

8. Carl-Johan Vallgren – Kunzelmann & Kunzelmann

9. Leif GW Persson – Gustavs grabb

10. Carolina Gynning – Ego girl

Listen är förstås våldsamt subjektiv. Jag har speciellt svårt för böcker med stora pretentioner, som ropar ut ”Se så bra jag är som författare!”.

Börje Ahlstedt slog alla rekord i slöhet genom att inte ens skriva sin bok själv. Han mässade den ena magsura dumheten efter den andra till en journalist istället. Den fick bara skaplig kritik av en enda kritiker, såvitt jag kunde se. Dagens Nyheters gamle teaterkritiker var den som offrade sitt anseende.

Christina Jutterström lyckades under en lång och framgångsrik karriär som mediachef aldrig själv lära sig hur man skriver för att det ska bli intressant.

Carolina Gynnings ”Ego girl” är är en rätt skapligt berättad bok. Den finns med på listan därför att det som berättas är så frånstötande hedonistiskt. Och så är det en av få böcker i den här lättviktiga kändisgenren som jag faktiskt läste. Skådespelaren Fredrik Ohlsons minnesbok ”Ingenting är längesedan” recenserades nog inte på många kultursidor. Jag läste dock denna dåliga bok.

Det finns inga deckare med på listan. Jag läser nästan inga deckare men kan föreställa mig att några svenska deckare hade hamnat på den här listan om jag hade läst dem.

Hur ser era listor ut?

3 reaktioner till “Lista de sämsta böckerna”

  1. Det är ju många biografier med i den där listan. Och i den genren kan man inte låta bli att ta med ” magic boy”, en biografi om hockeyspelaren Peter Forsberg. Som skrevs när han var drygt 20 år gammal. Det är också stora pretentioner.

    Beträffande deckare så kan jag ” rekommendera” Hypnotisören av psedonymen Lars Kepler. I svansen av Stieg Larsons succé så lanserades Kepler som något märkvärdigt. Men det var totalt platt.

    I övrigt tycker jag att Lundell skrivit sämre böcker än ”Värmen”. Fast det är svårt att märka skillnad mellan olika böcker han skrivit de senaste 20 åren.

    I övrigt verkar listan vara genomarbetad fast jag inte läst alla. ”Ego Boy” skulle jag också haft med på en egen lista. Fick den i knät på en semesterresa och läste den och håller med om dina invändningar.

  2. Magic Boy av Hasse Andersson är den all-time sämsta bok jag läst. Men jag hade inte med den för att den är äldre än ”senaste tio åren”. Var inte Foppa 21 år när denna biografi kom ut?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *