Exministern och den långa pressläggningen

”Med andan i halsen” är en bok från Teknikföretagen som innehåller ”reflektioner över innovationsanda, ingenjörskonst och industrikultur”.

Här finns ett antal fina texter. Alexandra Pascalidous berättar om hur hon, ”fönsterputsarens dotter” kunde dua statsministern. John-Henrik Holmberg, Maria Wetterstrand, Katrine Kielos, Caroline af Ugglas är några andra namn bland skribenterna.

Ett namn avviker dock. När blev Sven Otto Littorin en känd skribent? Littorin var arbetsmarknadsminister och avgick brådstörtat förra sommaren efter att Aftonbladet aviserat att tidningen tänkte skriva om att han köpt sextjänster av en prostituerad. Han har dementerat, men inte polisanmält tidningen för ärekränkning, och som sagt, han avgick.

Detta skedde i juli 2010. Den långa pressläggningen gör alltså att boken kommer ut först nu? För det var väl inte i kraft av detta som Teknikföretagen ville ha honom med: Han är också lite känd för att han på regeringens hemsida uppgav att han hade en doktorsgrad från Fairfax University i USA. Ett köpt papper från ett internetföretag.  Skolan existerar inte i den riktiga akademiska världen. Han tog senare bort denna uppgift från sin CV.

”Min grundläggande tro är att den stora jobbpotentialen framöver ligger i inkrementell innovation i existerande företag” skriver han på ett ställe i boken med den långa pressläggningen.

Eller var det för att Littorin skriver så bra som Teknikföretagen absolut ville ha honom med i den här boken?

En kommentar till “Exministern och den långa pressläggningen”

  1. Med anledning av frågor om varför Sven Otto Littorin är medförfattare i antologin ”Med andan i halsen” kan följande svar ges,

    Boken handlar, vilket den som läst den vet, om innovationsanda, sysselsättning och tillväxt. I dessa frågor har förstås arbetsmarknadsministrar per definition ofta en stor kunskap och det gäller dessutom särskilt för Sven Otto Littorin som under 2011 varit verksam vid Stanford University i San Fransisco och ett forskningsprojekt om just innovation och sysselsättning. Något som också framgår i boken.

    Som en kommentar till frågan om Littorin är en känd skribent kan sägas att han vid sidan av ett otal artiklar dessutom skrivit ett flera böcker i samhällsekonomiska frågor, bl.a. Fallet Uruguay – från kris till uppgivenhet, Budgetsanering – fyra vägar ur skuldfällan samt Uppdrag arbete.

    De skribenter som medverkat i vår antologi har det gemensamt att de tycker frågeställningarna är viktiga och vi tycker deras resonemang är intressanta. Därmed inte sagt att de är ense eller att Teknikföretagen delar allas uppfattningar eller åsikter.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *