”Nicke” var som ett djur i en skogsglänta

Jag kan inte mycket om ishockey men har inte kunnat undgå att Modo och Timrå för närvarande ligger sist i elitserien.

De två brukslagen i Västernorrland, båda med en massaindustri på knuten, hade kanske en ljusare syn på framtiden på 60-talet. Musikjournalisten Håkan Lagher förlorar sig i hockeynostalgi i sin nya bok ”Dylan. En kärlekshistoria”. Lagher minns hur han kanske ”aldrig varit lyckligare än när ”Picke” Andersson petade in 2-1 bakom Skellefteås VM-hjältemålvakt Klimpen Häggroth”. Lagher växte upp i Sundsvall.

Han noterade spelarnas kännetecken. Han studerade ”Nicke” Johansson i Alfredshems IK – klubben som blev Modo – som spelade hela matcher nonstop. Lahger iakttog honom i matchavbrotten:

”Han andades tungt och långsamt, det ångade ur hans mun och om hans matchtröja. Det var som att se ett djur i en skogsglänta. Han väntade på ett byte eller lystrade efter en jägare som närmade sig. En kropp i vila. Fullständigt avslappnad, men redo för strid. Han stod och hängde på klubban snett framför målvakten medan lagkamraterna åkte och bytte. När det var dags för nersläpp åkte han några skär, riste lite på kroppen som ville han väcka den efter den korta vilan”.

Lahger minns också Olle Åhman. En osannolik profil i Wiftsta/Östrand (som blev Timrå). Kom fram som 16-årigt underbarn. Usel skridskoåkare men verkade kunna göra vad han ville med puck och klubba.

”Jag hade inte mycket till övers för slitvargar som Håkan Pettersson och Svante Granholm. Lite tråkiga, lite gråa. ”Lill-Strimma” Svedberg och ”Bulla” Berggren var mina män”.

Lahger kommer mot slutet av kapitlet ihåg att boken handlade om Dylan. Han försöker knyta ihop kapitelsäcken med att Bob Dylan drömde om en karriär som musiker och hade en manager, Albert Grossman, som hjälpte honom att göra drömmen verklig.

Men betydde inte hockey något även för den unge Bob Zimmerman därhemma i Minnesota? Dylan nämner inget om det i sin självbiografi. Men Minnesota är hockeykultur i USA.

Nicke Johansson i Tre kronors tröja mot Sovjet i ishockey-VM. Lars-Göran Nilsson närmast och ”Honken” Holmqvist stod i målet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *