De bästa Tintin-albumen

Den pågående Tintin-hysterin kräver en personlig topplista över de bästa Tintin-albumen.

1. Enhörningens hemlighet

2. Kung Ottokars spira

3. Den mystiska stjärnan

4. Blå lotus

5. Tintin i Tibet

6. De sju kristallkulorna

7. Rackham den rödes skatt

8. Den svarta ön

9. Solens tempel

10. Månen tur och retur

Den mystiska stjärna är fruktansvärt suggestiv. När asfalten smälter och råttorna springer. När profeten springer omkring med sitt plakat om att undergången är nära. Svampen som växer i Tintins famn. Bilderna är för alltid inpräglade i mitt medvetande.

Blå lotus läste jag och det flesta med mig ganska sent. Det var en av de sista Tintin-böckerna som kom ut på svenska. Jag har därmed inte så starka inre bilder av den. Det har man ju i regel bara med det man såg och läste som barn. Men vilken historielektion, vilken skildring av de japanska fascisternas härjningar i Kina. Den köpte jag också i det svart-vita originalversionen vid ett Frankrike-besök för en del år sedan. Historien är nästan ännu bättre i originalversionen. Hergé hade blivit en mycket styv berättare och tecknare när han gjorde Blå lotus.

Blå lotus och Kung Ottokars spira smular sönder alla missuppfattningar om Hergés politiska uppfattningar. Opportunist, visst, han fortsatte ju rita Tintin i en nazistyrd dagstidning i Belgien. Men absolut inte politiskt naiv och okunnig.  Han jämförde sig själv med en busskonduktör som fortsätter att jobba på bussen under en ockupation. Han var en serietecknare som fortsatte att teckna.

Tintin i Tibet är kanske det största konstverket av alla böckerna. Hergés Persona, för att jämföra med Ingmar Bergman. Hergé lade hela sitt kunnande, absolut allt, i potten och gjorde sin mest personliga Tintin-bok.

Jag är däremot inte så svag för ”Månen tur och retur”, som ofta ligger högt på de personliga Tintin-listorna. Jag har nästan inga inre bilder från dessa album. De var förstås bra, men inte så väldigt mycket mer för mig.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *