Steve Jobs och Disney

Är det Disney som äger Pixar? Eller är det Pixar som äger Disney?

En av de sista stora affärerna som Steve Jobs gjorde var att han slöt avtal med Disney som innebar att Disney köpte Pixar för 7,4 miljarder dollar – i aktier. Därmed blev huvudägaren av Pixar, Steve Jobs, Disneys största aktieägare (med ungefär 7 procent av företaget).

Disneys avdelning för tecknad film skulle underställas Pixar. John Lassetter – det kreativa geniet bakom Toy Story-filmerna – och Pixars ordförande Ed Catmull skulle leda den gemensamma enheten. Det brukar vara tvärtom när det stora företaget köper det lite mindre företaget, att det mindre företaget slukas upp och tappar sin särart.

Den utmärkta biografin ”Steve Jobs” av Walter Isaacson berättar om de här turerna. Det känns som en öppen tolkning, vem som egentligen köpte vem. Disney köpte Pixar – men Steve Jobs blev största ägare av Disney.

Till saken hör att Disney inte på många år, inte sedan ”Lejonkungen” hade haft en hitfilm. Pixar hade däremot pytsat ut den ena filmen mer framgångsrik än den andra. Toy Story, Toy Story II, Monsters Inc, Rädda Nemo. Disneys chef Michael Eisner var den store förloraren. Walt Disneys brorson Roy Disney hatade Eisner. Steve Jobs gillade inte Eisner något vidare. Däremot gick Jobs och Roy Disney utmärkt ihop.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *