Basisten är mest långlivad

Varför är alltid basisterna siste man att lämna gruppen.

Nåja, inte alltid. Men det är faktiskt påfallande ofta som just basisten är den siste originalmedlemmen i gruppen. Trummisar och gitarrister och sångare knarkar ihjäl sig. Sällan eller aldrig basisterna. Jag kan bara komma på jazzbasisten Jaco Pastorius som dog missbrukardöden. Men virtuosen Pastorius var å andra sidan en basist som var stjärna.

Kollegan nöjesredaktören tror att det beror på att basisterna är vana att stå i skuggan. De slipper de värsta fallgroparna som stjärnorna måste hoppa över. Vem känner igen basisten i Led Zeppelin? Han kommer inte ens in på krogen som vip-are.

Nöjesredaktören skriver just på en artikel om Smokie som ska spela i Örnsköldsvik. Den ende originalmedlemmen är basisten. Förstås.

Nu kom jag på ännu en basist som knarkade ihjäl sig. Rick Danko i The Band. Han var heller inte en basist som stod i skuggan och utgör således ett undantag från regeln.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *