Serierutan som blev stor konst

Serien Steve Roper var huvudserie i många år i Serie-Magasinet (i viss konkurrens med polisserien Kerry Drake).

Den amerikanska serien Steve Roper handlade om en journalist som drogs in i diverse spännande händelser. Manus till serien skrevs av en Allen Saunders. Han skrev ett antal serier. Alla utmärktes av att vara ovanligt välskrivna. Saunders serier var en slags motsvarighet till såpaserier på teve. Karaktärer kom och gick och allt rullade på ungefär som i vanliga livet.

En bit in på 1960-talet fick Steve Roper en ny tecknare. William Overgard tecknade på ett mycket rappare, modernare sätt än sin föregångare. Han var också mycket bra på att teckna den kompis till Steve Roper som fördes in i handlingen i början av 60-talet. En stubbsnaggad lastbilschaufför vid namn Mike Nomad. Han var dessutom polskättad. Serievärlden hade aldrig sett en polskättad lastbilschaufför som hjälte.

Kanske var det detta som fångade amerikanske popkonstnären Roy Lichtensteins intresse. Han gjorde flera stora målningar med motiv från serierutor från Steve Roper av William Overgard. Denne bråkade heller inte i copyright-frågan, såvitt jag vet.

Nu såldes en målning av Roy Lichtenstein. Det är Steve Roper själv som tittar in i ett titthål som skurkarna gjort. ”I can see the whole room…and there’s nobody in it!” säger han.

Priset 286 miljoner kronor på Christies auktion i New York.

Undrar hur mycket William Overgard fick när han ritade originalrutan?

2 reaktioner till “Serierutan som blev stor konst”

 1. – Judd Tully looked into the “Deconstructing Roy Lichtenstein” project, which tracks down the source materials of the Pop artist’s work — including the comic behind last week’s painting that sold for $43 million at Christie’s.

  ARTINFO
  INTERNATIONAL EDITION
  Published: November 17, 2011

  Connecting the Dots Between the Record $43 Million Lichtenstein and the $431 Comic Strip It Was Copied From
  By Judd Tully

  http://www.artinfo.com/news/story/750696/connecting-the-dots-between-the-record-43-million-lichtenstein-and-the-431-comic-strip-it-was-copied-from

 2. Historien om serierutan om Steve Roper blir verkligen inte sämre av det som den amerikanske konst-och seriesamlaren David Barsalou berättar i den länkade artikeln härovan. Barsalou föresatte sig att försöka spåra upp alla bilder som Roy Lichtenstein utgick från i sina målningar.
  Han lyckades spåra upp William Overgards serieruta från Steve Roper och lyckades köpa det på auktion på E-Bay för 431 dollar.
  ”To me,” said Barsalou, “it was the steal of the century.”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *