Kommunisten målade kapitalisternas väggar

Göteborgs Konstmuseum ställer just nu ut verk av Diego Rivera och Frida Kahlo.

Muralmålaren Diego Rivera var under 30-talet ett betydligt större namn än sin sedermera så berömda hustru Frida Kahlo. Han var så stor att han till och med fick stora utsmyckningsuppdrag i USA. Kommunisten Diego Rivera fick dekorerade kapitalismens tempel, börsen i San Fransisco. Han dekorerade Detroit Institute of Arts i Detroit.

Men när han fick uppdraget att dekorera Rockefeller Center i New York gick det illa. Beställaren gillade inte alls att kommunisten Rivera hade målat Lenin på väggen. Man krävde att Rivera skulle plocka bort, måla över Lenin i verket ”Man at the crossroads”. Rivera vägrade. Rockefeller Center lät då förstöra hela verket. Vissa rykten säger att verket täcktes över på något sätt.

Diego Rivera fick fullt betalt för sitt arbete. Han målade senare om verket till ett konstmuseum i Mexico City. Ni kan se en del av den muralmålningen här bredvid. Han återvände också till USA flera gånger för nya utsmyckningsuppdrag.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *