Göring och hans kulturskjutande vapen

Kulturtorget är ett inslag i papperstidningen där tre kulturjournalister dryftar olika aktuella kulturämnen. Nu senast handlade frågan om varför kulturen retar upp en del människor så mycket. ”Varje gång jag hör ordet kultur osäkrar jag pistolen” brukar tillskrivas Göring. Just nu aktuell i Nicklas Sennertegs bok om förhören med Göring efter andra världskriget.

Men det var inte Göring som fällde uttalandet första gången. Pensionerade svensklektorn Hans Sundman i Örnsköldsvik påpekar att det var den tyske dramatikern och sedermera nazistpampen Hanns Johns som lät en av aktörerna i sitt expressionistiska drama ”Schlageter” från 1933 yttra orden ”Varje gång jag hör ordet kultur osäkrar jag min revolver” (Nationalencyklopedin band 10).

”Att Göring funnit citatet roligt och själv använt det är en annan sak” säger Hans Sundman.

Enligt Wikipedia användes citatet också av andra nazitoppar. Rudolf Hess till exempel.

Den exakta repliken i pjäsen slutar dock inte med ”revolver”. Enligt Wikipedia säger personen ”Varje gång jag hör ordet kultur osäkrar jag min Browning”. En Browning är en belgisk pistol. Pistoler har säkring. Revolvern med sitt roterande magasin har sällan säkring. Vapenkännaren har säkert en del att tillägga.

Göring själv var nog mer en revolverman. När han lämnade över sig till de allierade efter kriget hade han en revolver av märket Smith & Wesson i hölstret. Military and Police Model K 38. Görings revolver och hans marskalkstav finns idag på den amerikanska militärakademin West Points museum.

3 reaktioner till “Göring och hans kulturskjutande vapen”

 1. Han hette Johst, inte Johns. Det var en Browning, inte en pistol.

  Det var inte kultur i sig som Hanns Johst irriterade sig på, utan de vänsterradikala element som delvis dominerade kulturdebatten. Och enligt tidsandan särskilt de judiska radikalerna. Johst`s reaktion är väl ungefär vad (KD)-ledaren Göran Hägglund ville ha sagt med ”verklighetens folk”.

  Lennart Henriksson

 2. ”Enligt Wikipedia säger personen ”Varje gång jag hör ordet kultur osäkrar jag min Browning”. En Browning är en belgisk pistol.”
  Citat från ovanstående blogginlägg. Som Lennart Henriksson uppenbarligen inte lusläste.

 3. Jäpp, jag var otydlig. Men om man citerar Johst (eller tillskriver citatet Göring) är det viktigt att använda de rätta orden.

  Jfr.: ” Jag satte mig i min Ford och körde mot soluppgången.”

  Om man skriver: ”Jag satte mig i min bil och körde mot soluppgången.”, så är det inte ett korrekt citat även om forden är en bil.

  Detta är särskilt viktigt när det gäller meningar som blivit klassiska och kan användas i andra sammanhang än i ursprungstexten. Hade författaren använt tillverkarnamnet Winchester hade det inte dugt att i ett citat ersätta ursprunget med ”gevär”.

  En Browning är förvisso enn halvautomatisk pistol men han använde pistolmärket i sin text

  Lennart Henriksson

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *