Nationalmålningen finns på Åland

Konstnären Peter Dahl är snart aktuell med en stor retrospektiv utställning på Zornmuseet i Mora. Med sina Bellmantolkningar har Peter Dahl blivit en av Sveriges högst betalda nu levande konstnärer.

Hans två meter höga och fyra meter breda monumentalmålning ”Stolta stad, Fredmans epistel nr 33”, en triptyk, en tredelad tavla såldes 2005 på auktion för då rekordhöga 5,7 miljoner kronor. Det var rekord för en levande svensk konstnär och överträffades först i fjol när Cecilia Edefalks Baby såldes för 5,9 miljoner kronor.

Vad hände med ”Stolta stad. Fredmans epistel nr 33”? Vem köpte målningen? På vilken vägg hänger den? Dagens Industri Weekend berör inte den frågan i sin stora artikel om Peter Dahl i senaste numret.

Denna nationalmålning, får vi nog kalla den, finns tyvärr inte inom landets gränser. Men den är inte långt borta och förvaras inte i ett oåtkomligt privatpalats på andra sidan jorden. I den åländske affärsmannen och konstsamlaren Anders Wiklöfs vackra hem på Åland hänger ”Stolta stad. Fredmans epistel nr 33” på en vägg. Målningen pryder också omslaget till en bok om affärsmannen Anders Wiklöfs stora konstsamling, med många stora finska och även svenska namn. Bland annat äger han förlagan till Carl Larssons stora målning Midvinterblot. En målning som även den var tänkt att bli en svensk nationalmålning.

Samlingen är inte öppen för allmänheten, men avtalade förevisningar för föreningar och turistgrupper arrangeras och en stor del av samlingen ställdes 2007 ut i Helsingfors. Jag såg den stora samlingen tillsammans med ett antal nordiska journalister sommaren 2009.

Andersudde är för övrigt en stor sevärdhet i sig. För åtskilliga miljoner kronor skapade Anders Wiklöfs Nordens kanske mest exklusiva tennisarena.

Foto: Lars Landström

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *