Ett älskat vildsvin

Många barn har under åren suttit på vildsvinet utanför porten på låg-och mellanstadieskolan Brännaskolan i Härnösand. Vildsvinet är också en älskad symbol för skolan i alla möjliga sammanhang.

Ungefär lika uppskattat är vildsvinet utanför Malmö stadsbibliotek. Faktum är att det är ett precis likadant vildsvin av samma konstnär. Malmöborna känner inte till vildsvinet i Härnösand och Härnösandsborna känner inte till vildsvinet i Malmö.

Skulptören Karl Frisendahl var en av tre konstnärliga bröder från Ådalsliden. 1906 reste Carl till Paris med ekonomiskt bistånd från företagare i Ådalen. Han var elev till den store Auguste Rodin. Även de två andra bröderna Halvar och Fredrik studerade senare i Paris. Carl Frisendahl är kanske mest känd för Näcken, som finns på Historiska Museet i Stockholm. I Härnösand finns även hans byst av Pelle Molin. Diktaren av Ådalens Poesi förknippar vi med Näsåker, samma socken som Frisendahl. Carl Frisendahl dog 1948. 1965 donerade hans änka hans skulpturer, målningar, skisser och teckningar till Sundsvalls Museum. Där finns också hans ateljé i återuppbyggt skick.

Fredrik Frisendahl är mest känd för sitt flottarmonument i Sollefteå, som står mitt i Ångermanälven framför kraftverket i Sollefteå. Halvar Frisendahl är mest känd för målningen Skvadern, som han skänkte till Fornhemmet på Norra stadsberget i Sundsvall. Han gjorde också den vackra skulpturen Sorg som finns på en grav på Härnösands kyrkogård.

1935 gjorde Karl Frisendahl ”Liggande vildsvin”. Ungefär samtidigt gjorde han en lätt variation av vildsvinet där djuret har rest sig på på frambenen. Vildsvinet gör inte alls något hotfullt eller skrämmande intryck. Barn älskar att sitta på skulpturen. På Brännaskolan står vildsvinet på entrétrappen och det är mycket behändigt att sätta sig på vildsvinets rygg. I Malmö står vildsvinet på ett litet fundament och det är lite svårt för barn att komma upp på ryggen. Men det syns faktiskt på bronset att många barn klappat djuret på pälsen. Gjutningen av det helt vilande vildsvinet finns på Sundsvalls Museum.

Det var 1960 som en gjutning av den andra variationen gjordes till Malmö. Ungefär samtidigt gjordes den andra eller första gjutningen av vildsvinet – beroende på vilken som var före den andra – till Härnösand.

Namnet Carl Frisendahl är fortfarande ett aktuellt namn. Solotrombonisten i Kungliga Filharmonikerna i Stockholm är dock en sentida ättling till den store skulptören.

Vildsvinet utanför stadsbiblioteket i Malmö. Foto: Lars Landström

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *